Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Κάρολ Μπαρτζ - Καλείται η 60άρα να σώσει τους 30άρηδες




Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιογράφος - Άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο - 15/1/2009


Το «ψαχτήρι» της Yahoo! έκανε επί δύο μήνες την πιο δύσκολη αναζήτηση που έχει κάνει στην ιστορία του: αυτή του διαδόχου του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του, Τζέρι Γιανγκ. Χθες, το σύνθημα από το Δ.Σ. της Yahoo! επιτέλους εδόθη: Τόπο στις εξηντάρες!

Η Κάρολ Μπαρτζ, γεννημένη τον Αύγουστο του 1948, καλείται από σήμερα να βάλει «σε τάξη» τους χιλιάδες τριαντάρηδες υπαλλήλους της εταιρίας. Πάνω από όλα, όμως, καλείται να ξαναφέρει τον πάλαι ποτέ κολοσσό του Διαδικτύου στο δρόμο της κερδοφορίας, είτε ως ανεξάρτητη επιχείρηση είτε ως θυγατρική της Microsoft (εφόσον το πρόσφατο φλερτ αναζωπυρωθεί).

Στο τέλος της δεκαετίας του ‘90, η λέξη Ιντερνετ ήταν σχεδόν συνυφασμένη με το Yahoo!, την πλέον δημοφιλή διαδικτυακή πύλη που δημιούργησαν το 1994 ο Τζέρι Γιανγκ και ο Ντέιβιντ Φίλο. Και ύστερα… ήρθε το Google. Με το 60% περίπου όλων των αναζητήσεων στο Ιντερνετ να γίνεται πια μέσα από αυτό το «ψαχτήρι» και μόλις το 20% μέσω του Yahoo!, το τελευταίο μοιάζει πια ξεπερασμένο. Ποιος μπορεί να το «αναστήσει»;

Μια γυναίκα που το 1992 παρέλαβε μια εταιρία (AutoDesk) αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων και άφησε 14 χρόνια αργότερα έναν όμιλο αξίας 1,25 δισ., απεφάνθη το Δ.Σ. της Yahoo!. Μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, έξυπνη, εργασιομανής και αποφασιστική, όπως την περιγράφουν οι συνεργάτες της. Μια γυναίκα που ξέρει να ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες, ακόμα και τις προσωπικές. Όπως όταν έχασε τη μητέρα της στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών και ανατράφηκε στη συνέχεια από τη γιαγιά της. Ή όταν εργαζόταν ως σερβιτόρα, εξοικονομώντας τα απαραίτητα χρήματα για να σπουδάσει πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Και -κυρίως- όταν έμαθε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού την πρώτη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως διευθύνουσας συμβούλου στην AutoDesk, εταιρία παραγωγής του πιο διαδεδομένου σχεδιαστικού προγράμματος για αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Υποβλήθηκε αμέσως σε μαστεκτομή και γύρισε ύστερα από ένα μήνα στο γραφείο της, βάζοντας την AutoDesk στη νέα εποχή της τρισδιάστατης απεικόνισης γραφικών.

Οι αναλυτές αμφισβητούν την επιλογή της κυρίας Μπαρτζ, υπογραμμίζοντας την απειρία της στο χώρο των διαδικτυακών εφαρμογών. «Δεν γνώριζα τα προγράμματα σχεδιασμού όταν μπήκα στην AutoDesk ούτε το hardware όταν με προσέλαβαν στη Sun Microsystems», απαντά εκείνη. «Έχω την απαραίτητη νοημοσύνη για να καταλάβω αυτά που χρειάζεται».

Η κυρία Μπαρτζ είναι μία από τις μόλις 23 γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους στις 1.000 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας το χρόνο της μεταξύ της 20χρονης κόρης της, της περιποίησης του κήπου της (αγαπημένο της χόμπι) και -φυσικά- της δουλειάς της, προσπαθεί να αποδείξει ότι ο συνδυασμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι εφικτός. «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άντρα μάνατζερ;», τη ρωτούν. «Δεν ξέρω, ποτέ δεν ήμουν άντρας!», είναι η αφοπλιστική της απάντηση.






Δεν υπάρχουν σχόλια: