Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη ισχυρότερη οικονομία η κινεζική




Από το Βloomberg.com και την Καθημερινή - 15/1/2009

Η οικονομία της Κίνας ξεπέρασε σε μέγεθος εκείνη της Γερμανίας το 2007 και κατέλαβε την τρίτη θέση στο παγκόσμιο στερέωμα μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Πρόκειται για μία εξέλιξη που υπογραμμίζει τη ραγδαίως αυξανόμενη σημασία, τόσο πολιτική όσο και οικονομική, που αποκτά η ασιατική χώρα. Μάλιστα, εάν η Κίνα συνεχίσει να έχει τον ίδιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης που είχε τα τελευταία 20 χρόνια, κι εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, τότε σε 20 χρόνια η ασιατική χώρα θα έχει ξεπεράσει την Αμερική και θα είναι εκείνη η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της Κίνας κυμαίνεται στα 25,731 τρισ. γουάν (2,566 τρισ. ευρώ) τη στιγμή που εκείνο της Γερμανίας σταματάει στα 2,424 τρισ. ευρώ. Η οικονομία της Κίνας είναι μεγαλύτερη κατά 70 φορές από το 1978, τότε που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη σκληροπυρηνική κομμουνιστική γραμμή και υιοθέτησε κάποιες πολιτικές ελεύθερης αγοράς.

Η οικονομία της ασιατικής χώρας ξεπέρασε εκείνη της Βρετανίας και της Γαλλίας το 2005, ενώ είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που έχει πραγματοποιήσει επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Η Κίνα έχει επίσης φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει ξεπεράσει και την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Στους στόχους της ηγεσίας της ασιατικής χώρας είναι και η αποστολή αστροναύτη στη Σελήνη έως το 2020.

Σύμφωνα με τον Τιμ Κόντον, επικεφαλής οικονομολόγο για τις ασιατικές χώρες, στην εταιρεία ING Groep, το ότι η Κίνα θα ξεπεράσει οικονομικά τις ΗΠΑ «είναι κάτι που θα γίνει στα σίγουρα. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε». Η αυξανόμενη σημασία της Κίνας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στερέωμα έγινε για άλλη μία φορά ορατή όταν η κεντρική τράπεζά της μείωσε τα επιτόκια τον Οκτώβριο σε συγχρονισμό με την αμερικανική Fed και πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες.

Βάσει τωρινών οικονομικών στοιχείων, η Κίνα συνεισφέρει περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Επίσης διατηρεί αξιοσέβαστο μερίδιο της οικονομίας των ΗΠΑ, έχοντας στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα αξιας 652,9 δισ. δολαρίων.

Πάντως και εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Το τρίτο τρίμηνο του 2008 η ανάπτυξη «σταμάτησε» στο 9% που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια.

Το τέταρτο τρίμηνο οι εκτιμήσεις φέρουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6,8%, ο βραδύτερος εδώ και 8 χρόνια. Το τεράστιο οικονομικό πακέτο αξίας 4 τρισ. γουάν που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομίας της αναμένεται να αμβλύνει κάπως το πλήγμα της εν λόγω επιβράδυνσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: