Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Εορτασμοί χαμηλών τόνων στην Κούβα





ΑΠΕ - ΜΠΕ 2/1/2009


Η «επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ» παρά το «αρρωστημένο και εκδικητικό μίσος των πανίσχυρων ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο μιλώντας στην επίσημη εκδήλωση για την 50η επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από τον αδελφό του Φιντέλ, η οποία δεν έγινε στην Αβάνα αλλά στο Σαντιάγο και δεν προβλήθηκε, όπως συνηθιζόταν.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, το επαναστατικό κίνημα έχει ελάχιστα μετακινηθεί από τις αρχές του, είπε ο 77χρονος Ραούλ, νεώτερος αδελφός του 82χρονου ασθενούντος σήμερα ηγέτη της επανάστασης, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμία επίσημη τελετή, συνεχίζοντας την αποχή από δημόσιες εκδηλώσεις που ξεκίνησε με την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη πριν από 2,5 χρόνια.

«Σήμερα, η επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ και δεν απέτυχε ποτέ να υπερασπιστεί τις αρχές της, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις», είπε ο Ραούλ, ο οποίος φορώντας τη στολή του στρατηγού με τα τέσσερα αστέρια, διακήρυξε ότι «ο σοσιαλισμός δεν υπήρξε αποτυχία». «Αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο ακόμη και εάν μερικοί έχουν κουραστεί ή έχουν αποκηρύξει την ιστορία, καθώς ξεχνούν ότι η ζωή είναι μία αιώνια μάχη», είπε ο Ραούλ Κάστρο, μιλώντας στο Σαντιάγο, της Νότιας Κούβας, την πόλη, όπου την 1η Ιανουαρίου 1959, ο Φιντέλ από το μπαλκόνι του δημαρχείου, είχε διακηρύξει τη νίκη επί του καθεστώτος του Φουλγένιο Μπατίστα.

Το ακροατήριο των 3.000 προσκεκλημένων χαρακτηρίζεται μικρό σε σχέση με τις μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις του παρελθόντος στην πρωτεύουσα Αβάνα και ο μόνος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο.

Ο Κάστρο είπε ότι η επαναστατική νίκη ήταν διπλάσια σε αξία γιατί επετεύχθη κόντρα στις ΗΠΑ.

«Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με λιγότερη ή περισσότερη επιθετικότητα, κάθε αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει καθεστωτική αλλαγή στην Κούβα αλλά σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την πλευρά του ωκεανού που βλέπει την αυτοκρατορία», προειδοποίησε ο δεύτερος πρόεδρος μετά την επανάσταση στην Κούβα.

Παράλληλα όμως απηύθυνε προειδοποιήσεις και προς την ηγεσία της χώρας για «τα τραγούδια των σειρήνων του εχθρού» και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η επανάσταση, που «θα μπορούσε να καταστρέψει τον εαυτό της εξαιτίας της διαφθοράς».

«Οι αυριανοί ηγέτες δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ ότι αυτή η επανάσταση έγινε από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς», είπε ο Κάστρο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου από τον Ιούλιο του 2006, όταν ο αδελφός του, του παραχώρησε την εξουσία αλλά εξελέγη επίσημα στην προεδρία, τον Φεβρουάριο του 2008.

Μετά από τον Ιούλιο του 2006, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε βίντεο από συναντήσεις του Φιντέλ με ξένους ηγέτες αλλά ο ίδιος δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση και λεπτομέρειες για την ασθένεια του δεν έχουν γίνει ποτέ γνωστές.

Η μόνη παρέμβασή του για τα 50χρονα της επανάστασης ήταν ένας μικρός χαιρετισμός, τον οποίο δημοσίευσε το επίσημο όργανο του κόμματος, η εφημερίδα «Granma»: «Λίγο πριν από την 50η επέτειο του θριάμβου, στέλνω τις ευχές μου στον ηρωικό λαό μας. Φιντέλ Κάστρο Ρουίθ.»



Δεν υπάρχουν σχόλια: