Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Το alter ego του Ομπάμα




Μάρω Λεονάρδου
Δημοσιογράφος - Άρθρο της στην εφημερίδα Realnews - 28/12/2008

Αν ο Μπαράκ Ομπάμα είναι από τους νεότερους Προέδρους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο άνθρωπος που γράφει τις ομιλίες του, ο Τζον Φαβρό, είναι σίγουρα ο νεότερος προεδρικός λογογράφος σε ηλικία μόλις 27 ετών!

Δίνει σχήμα σε κάθε φράση και πρόταση που αρθρώνει ο Ομπάμα και, από την άλλη, είναι τόσο αρμονική η συνεργασία τους που ο δικός του πολιτικός λόγος χάνεται μέσα στις απόψεις του νέου Αμερικανού Προέδρου. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία.

Το αμερικανικό περιοδικό Time ανακήρυξε τον Ομπάμα «το πρόσωπο της χρονιάς 2008» για τα όσα υποσχέθηκε ότι θα κάνει προκειμένου να αλλάξει τον κόσμο, με αποτέλεσμα να εκλεγεί.

Σημασία ίσως να έχουν τα όσα είπε ο Ομπάμα για να το καταφέρει, οι φλογερές του ομιλίες δηλαδή με την παγκόσμια απήχηση και τα ρίγη συγκίνησης που προκάλεσαν στον πλανήτη. Κι ίσως γι' αυτό, το πρόσωπο πίσω από το πρόσωπο της χρονιάς είναι για φέτος ο Τζον Φαβρό, ή αλλιώς «Φαβς», όπως τον αποκαλούν, επειδή η εμφάνισή του, με το φθαρμένο τζιν και το πουλόβερ, θυμίζει περισσότερο κολεγιόπαιδο και λιγότερο πολιτική φυσιογνωμία στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι τη γνωριμία του με τον Μπαράκ, ο Φαβρό ζούσε σε ένα διαμέρισμα μαζί με έξι φίλους στο Σικάγο, ξυριζόταν σπάνια, δεν μαγείρευε ποτέ και έπαιζε βιντεοπαιχνίδια μέχρι τα ξημερώματα.

Τυχαία συνάντηση

Απόλυτα συγχρονισμένοι και στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ομπάμα και ο Φαβρό δούλεψαν οι δυο τους από την πρώτη μέρα που συναντήθηκαν τυχαία, το 2004, όταν ο Ομπάμα, νεοεκλεγείς στη Γερουσία, έψαχνε να προσλάβει κάποιον που θα του έγραφε τις ομιλίες του. Ήταν η πρώτη μέρα του Ομπάμα στο γραφείο του και ο Φαβρό μόλις 23 ετών. Μίλησαν για ανώδυνα θέματα, όπως την οικογένεια και το μπέιζμπολ. Και τότε έγινε η πρώτη σοβαρή ερώτηση:

«Ποια είναι η άποψη σου για το γράψιμο ομιλιών;». Σιωπή. Ο Φαβρό είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι, το 2003, συλλέγοντας αποκόμματα εφημερίδων και το μόνο που είχε στο βιογραφικό του ήταν μια εντυπωσιακή διπλωματική εργασία. Ποτέ δεν είχε σκεφτεί να αναπτύξει κάποια θεωρία για το θέμα. Αυτοσχεδίασε, λοιπόν ...

«Μια ομιλία μπορεί να διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που θα ενδιαφερθούν να την ακούσουν. Πώς λες στον μέσο άνθρωπο που υποφέρει... "είμαι εδώ, σ' ακούω ... όσο απογοητευμένος κι αν είσαι από τον κυνισμό της πολιτικής ...". Κάπως έτσι μπορούμε να κινηθούμε, απλά δώστε μου την ευκαιρία» ! Και ο Ομπάμα του την έδωσε.

Δύο εκδοχές

Οι ομιλίες που έγραψε γι' αυτόν ο Φαβρό έγραψαν τη δική τους ιστορία και ο Ομπάμα εξελέγη 44ος Πρόεδρος, εν μέρει και εξαιτίας του περιεχομένου τους.

Το βράδυ των εκλογών είχε γράψει δύο ομιλίες, μία για τη νίκη και άλλη μία για ενδεχόμενη ήττα.

Όταν ο Ομπάμα εξασφάλισε και την πολιτεία της Πενσυλβάνιας, κάλεσε τον Φαβρό για να τελειοποιήσουν την ομιλία της νίκης.

Ήταν το επισφράγισμα δεκαοκτώ μηνών διαρκούς και κοπιαστικής εργασίας, με καθημερινές ομιλίες που έπρεπε να παρακολουθούν τις εξελίξεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και τις δημοσκοπήσεις. «Ήταν κόλαση», λέει τώρα ο Φαβρό.

Τις εβδομάδες που έρχονται ο νεαρός συγγραφέας θα μετακομίσει μαζί με το επιτελείο του στον Λευκό Οίκο.

Ίσως να χρειαστεί να προσλάβουν και κάποιους νέους, που θα γνωρίζουν περισσότερα για την εξωτερική πολιτική. Σίγουρα, θα πρέπει να προσαρμοστούν και στο τυπικό της Ουάσιγκτον.

Όσο για το μέλλον ... Κάποια στιγμή, λέει ο νεαρός ταλαντούχος συγγραφέας, θα εγκαταλείψει την πολιτική! Κι ίσως τότε γράψει σενάρια ή ακόμη και βιβλία. Με τέτοια προϋπηρεσία ... σίγουρα θα είναι πετυχημένα !


Δεν υπάρχουν σχόλια: