Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Γρήγορο Internet σε 2 εκατ. νοικοκυριά







Δημήτρης Μαλλάς
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ημερησία" - 5/8/2009


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που αφορά τη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα φθάσει σε 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ και όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ που δημιουργεί τέτοιου είδους δίκτυο σε πανεθνικό επίπεδο.

Το δίκτυο οπτικών ινών θα δώσει τη δυνατότητα για παροχή νέων προηγμένων υπηρεσιών (π.χ. τηλεϊατρική, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, τηλε-εργασία, κ.ά.), καθώς οι ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που προσφέρει φθάνουν τα 100 Mbps.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφισθεί μέσα στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ μέσα σε διάστημα 7 ετών με την κρατική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ ανά έτος υλοποίησης). Η χώρα πρόκειται να χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές και για κάθε ζώνη θα δημιουργηθεί ένας Ειδικός Φορέας Διαχείρισης (Ε.ΦΟ.ΔΙΑ) από το κοινοπρακτικό σχήμα που θα κερδίσει τον διαγωνισμό για κάθε υποέργο. Στο εν λόγω σχήμα δεν θα μπορεί να έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο κάποιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος.

Ο Ε.ΦΟ.ΔΙΑ θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της υποδομής (σκοτεινή ίνα) και θα τη διαθέτει μετά σε άλλους παρόχους δικτυακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε 15 έτη, ενώ η διάρκεια της σύμπραξης θα είναι 30ετής. Το κράτοες θα καταβάλλει χρηματοδοτική συμβολή ύψους 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει απαλλαγή από τα τέλη διέλευσης όσον αφορά την εγκατάσταση της σχετικής υποδομής. Αξιοσημείωτη είναι η προσθήκη ότι από τη στιγμή της δημοσίευσης του νόμου, κανένα νέο κτίριο δεν θα αδειοδοτείται εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης ινοοπτικής καλωδίωσης, στοιχείο που αποτελεί ελληνική πρωτοπορία. Επίσης, η σύνδεση χρηστών με την υποδομή γίνεται με αίτηση τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί οροφοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: