Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Γεννημένοι νικητές !






Γιώργος Χούπης
Ρεπόρτερ
Άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" - 27/7/2009


Mπράβο παιδιά! Η Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε χτες στη Ρόδο, νικώντας στον τελικό τη Γαλλία με 90-85.

Είναι λοιπόν μια «χρυσή» ομάδα παιδιών, η οποία άρχισε με το πρωτάθλημα Ευρώπης στους Εφήβους πέρυσι στον Πύργο, συνεχίστηκε πριν από δεκαπέντε ημέρες στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με το ασημένιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και χτες ήρθε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο, αυτήν τη φορά στην κατηγορία Νέων Ανδρών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ουσιαστικά όπως λένε ο Κώστας Μίσσας και οι παίκτες, «έγινε ομάδα σε μία ημέρα»! Επτά παιδιά που ήρθαν από την ομάδα που αγωνίστηκε στη Νέα Ζηλανδία και πέντε από αυτά που ήδη προετοιμάζονταν από την αρχή.

Σπουδαία ταλέντα αυτά τα παιδιά, απόλυτα πετυχημένα σε αυτήν την ηλικία, θα αναζητήσουν τώρα μια καλύτερη τύχη στους συλλόγους τους. Η χτεσινή εμφάνιση στον τελικό ήταν καταπληκτική. Η ελληνική ομάδα κράτησε για αυτόν τον αγώνα, όχι απλά την καλύτερή της εμφάνιση, αλλά και τους καλύτερους αριθμούς. Η Εθνική σούταρε με 56% στα δίποντα (18/32) και 44% στα τρίποντα (14/32), ενώ έκανε πολύ λιγότερα λάθη από τους Γάλλους.

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας είδε χτες επτά παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων. Και πάνω απ΄ όλα, σε κάθε χρονική στιγμή του ματς, να βρίσκει λύσεις από διαφορετικό παίκτη.

Η ελληνική ομάδα με εξαιρετικά ποσοστά στα τρίποντα, προηγήθηκε 31-19 στο 14΄ και έκλεισε το ημίχρονο με 45-39. Στο β΄ μέρος, η Γαλλία ξέφυγε 59-50, αλλά η Εθνική απάντησε με σερί 12-0, προηγήθηκε 62-59 και στη συνέχεια ξέφυγε ακόμα περισσότερο, έφτασε και στο +12 (80-68), δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος. «Είναι απερίγραπτο να σηκώνεις την κούπα. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Θέλεις να γελάσεις, να κλάψεις, λίγο απ΄ όλα», είπε ο αρχηγός της ομάδας Χάρης Γιαννόπουλος, πολυτιμότερος παίκτης του τελικού και καθοριστικός στη νίκη επί της Ισπανίας στον ημιτελικό.

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον εξαιρετικό προπονητή, ο οποίος μας έκανε ομάδα μέσα σε μια μέρα. Όταν υπάρχει χημεία, φιλία και θέληση, όλα μπορούν να συμβούν», είπε ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, Κώστας Παπανικολάου.

Ο Γιώργος Μπόγρης μίλησε επίσης γι΄ αυτό το θέμα: «Θα πρέπει να ευχαριστήσω και τα επτά παιδιά που έφυγαν από την ομάδα, παρ΄ ότι έκαναν από την αρχή προετοιμασία», είπε. «Το πιστέψαμε και τα παιδιά που ήρθαν έφεραν τον πνεύμα του νικητή στην ομάδα. Η περίοδος έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για εμένα. Είμαι έτοιμος να δουλέψω και όπως μου είπε και ο κ. Ιτούδης, να ετοιμαστώ για δύσκολα πράγματα».

«Ήταν ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Δείξαμε ότι μπορούμε να ταιριάξουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η ουσία είναι να γινόμαστε καλύτεροι συνεχώς. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε μέσα από την προσπάθεια», πρόσθεσε ο Λεωνίδας Κασελάκης.

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Μάντζαρης 2 (5 ρ., 3 ασ.), Μούρτος, Τσακαρέλης, Παπάς 10 (2/3 τρ., 5 ασ.), Γιαννόπουλος 14 (1/3 δ., 4/6 τρ.), Σακελλαρίου, Σλούκας 14 (4/5 δ., 1/5 τρ., 3/4 β., 7 ασ.), Παπανικολάου 15 (4/7 τρ., 6 ρ., 4 ασ., 2 κοψ.), Γιάνκοβιτς 10 (1/3 τρ.), Μπόγρης 14 (6/11 δ., 2/2 β., 4 ρ.), Κασελάκης 11 (2/5 τρ.), Σαρικόπουλος.

Στον προχτεσινό ημιτελικό, η Εθνική νίκησε την Ισπανία με 87-76, κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (17 περισσότερα) και κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στην τρίτη περίοδο, όταν βρέθηκε να χάνει με δώδεκα πόντους.

Η σύνθεση:Μάντζαρης 6 (1), Παπάς 11 (1/5 τρ., 5

ρ.), Γιαννόπουλος 16 (3/4 δ., 2/4 τρ., 4/4 β., 5 ρ.), Παπανικολάου 9 (6 ρ.), Σλούκας 17 (2/2 τρ.), Γιάνκοβιτς 1, Μπόγρης 12 (4 ρ.), Κασελάκης 7 (1), Σαρικόπουλος 8. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ισπανία η οποία νίκησε 75-72 την Ιταλία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: