Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αποτυχία και ανευθυνότητα ...








Γιάννης Παντελάκης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 22/9/2011

Ο κ. Βενιζέλος μας είπε χθες το αυτονόητο. Πως «τα συμπληρωματικά μέτρα -αυτά που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- υποκαθιστούν τη μειωμένη απόδοση μέτρων που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο».

Καλός χειριστής της γλώσσας ο υπουργός, ουσιαστικά εννοούσε, χωρίς να το πει ευθέως, πως τα προηγούμενα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση δεν απέδωσαν. Και κατ' επέκταση πως είτε λόγω αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είτε λόγω αστοχιών είτε έλλειψης δυνατότητας τα μέτρα απέτυχαν.

Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία αποφεύγουν τα κυβερνητικά στελέχη ν' αναφέρουν με ευθύ και ειλικρινή τρόπο. Και αποφεύγουν αυτή την εξήγηση γιατί θα έπρεπε να συνοδεύεται από μερικές παραιτήσεις, στην καλύτερη τουλάχιστον περίπτωση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομολογία αποτυχίας. Πήραν μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν. Είτε γιατί ήταν λάθος είτε γιατί επί έξι μήνες δεν έκαναν τίποτα (όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ) είτε γιατί είναι ανίκανοι.

Οποια εξήγηση και αν δώσουν, αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Και αυτή είναι πως ενώ μειώνουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης σχεδόν του συνόλου της κοινωνίας, δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Την ιστορία αυτή την είδαμε με το πρώτο Μνημόνιο, την είδαμε στα αναθεωρημένα Μνημόνια, τη βλέπουμε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η αποτυχία συνοδεύεται από νέα μέτρα και η νέα αποτυχία με ακόμη περισσότερα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανένας υπεύθυνος για την ομολογημένη αποτυχία ν' αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: