Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πολιτική χρεοκοπία







Γιάννης Παντελάκης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 22/6/2011


Παραδοσιακά, στο μέσον μιας κυβερνητικής τετραετίας το κόμμα που είχε την εξουσία εμφάνιζε μεγάλη φθορά. Επίσης παραδοσιακά, το δεύτερο κόμμα εξουσίας κατάφερνε να εισπράξει ένα μεγάλο μέρος αυτής της φθοράς.

Και σίγουρα, τα μικρότερα κόμματα, Δεξιά και Αριστερά, πετύχαιναν αξιοσημείωτη αύξηση της επιρροής τους στην κοινωνία. Σίγουρα δεν διανύουμε παραδοσιακές πολιτικές περιόδους. Υπάρχει ήδη σε εφαρμογή ένα πρωτοφανές Μνημόνιο, που έχει λειτουργήσει σαρωτικά, και έρχεται ένα καινούργιο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει.

Σε μια ξεχωριστή στιγμή λοιπόν του πολιτικού βίου, οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους δείχνουν ότι διανύουν μια χρεοκοπία ανάλογη της οικονομικής. Και για να εξηγηθούμε: Το ΠΑΣΟΚ έχει περιορίσει τόσο δραστικά την επιρροή που είχε πριν από 21 μήνες, ώστε μετά βίας να πλησιάζει το 20%. Η Ν.Δ. δεν καταφέρνει να εισπράξει την τεράστια κυβερνητική φθορά και το μόνο για το οποίο μπορεί να καυχάται είναι πως περνά, έστω οριακά, το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Χωρίς όμως και αυτής τα ποσοστά να περνούν το 20%. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει, έστω ελαφρά, την επιρροή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ως κόμμα της Αριστεράς να εισπράξει την τεράστια δυσαρέσκεια, ενώ και ο ΛΑΟΣ παραμένει ένα μικρό διαμέρισμα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, που πλησιάζει ή περνάει το 30%, δεν βρίσκει έκφραση. Καταγράφεται ως αδιευκρίνιστη ψήφος, γιατί δεν ελκύεται από κανένα κόμμα. Τι πιο ενδεικτικό της πολιτικής χρεοκοπίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: