Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ομολογία αποτυχίας








Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 16/6/2011


Εμας δεν μας ξάφνιασε η εξέλιξη. Και το ξέρετε! Και θα έλεγα σήμερα ότι είναι προς τιμήν του ότι ο Γ. Παπανδρέου, επιτέλους, κατάλαβε ότι δεν κάνει για πρωθυπουργός. Και δεν θέλω να προσθέσω κανέναν άλλο χαρακτηρισμό γιατί δεν είναι εύκολο να αποδέχεσαι ότι απέτυχες, οδηγώντας τη χώρα σου. Αλλά ας μείνουμε ως εδώ. Γιατί δεν μπορώ να ξέρω ποιες φωνές –συγγενικές και άλλες– μπορεί να παρέμβουν στις επόμενες ώρες και να έχουμε παλινωδία. Ποιοι να σπεύσουν –κηδόμενοι των προσωπικών τους συμφερόντων– να του ζητήσουν να το «ξανασκεφτεί», γιατί το «νταλαβέρι» που έχουν ανοίξει τώρα πάει να «δέσει»… Να χάσει την εξουσία ο Γιώργος αλλά να μην ξαναπέσουν και «οι περί αυτόν» στην προηγούμενη οικονομική στέρηση…

Αν ο Γ. Παπανδρέου πίστεψε ότι θα κάνει και τώρα επικοινωνιακό παιχνίδι για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αυτό το λάθος του θα είναι μείζον των υπολοίπων της διακυβέρνησής του. Εδώ δεν πρόκειται για «παιχνίδι». Πρόκειται για το μέλλον της χώρας. Γιατί ήδη έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να πάρει αποφάσεις αυτή η κυβέρνηση. Εχει «σαπίσει». Και ο ίδιος θα αποδειχθεί ότι είναι απλώς καθοδηγούμενος…

Ωστόσο, από εδώ και πέρα, ό,τι κι αν γίνει ένα είναι βέβαιο: Χτες η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε. Την έριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, αποδεχόμενος την πλήρη αναποτελεσματικότητά της. Και η συζήτηση που παρακολουθήσαμε χτες στα συμπολιτευόμενα κανάλια, αν ήταν ο Γιώργος που είπε πρώτος να φύγει ή αν ο Σαμαράς τού έδειξε την πόρτα, είναι άνευ σημασίας: Γιατί η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως αποδυναμωμένη και ο πρωθυπουργός δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει. Οταν ένας πρωθυπουργός φτάνει στο σημείο να αποδέχεται ότι απέτυχε, όλα τα άλλα είναι η πολιτική παραμυθία της βαριάς παραδοχής.

Από δω και πέρα οι δρόμοι είναι δύο και ευθείς: Ή θα προκύψει τις επόμενες ώρες πρωθυπουργός τον οποίο θα στηρίξουν από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα και θα βρουν τις ισορροπίες στα υπόλοιπα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τις κυβερνητικές θέσεις ή θα προκηρυχτούν εκλογές. Πάντως η παρούσα κυβέρνηση των 160 βουλευτών εξεμέτρησε τον βίον της. Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: