Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τα ρουσφέτια της Βουλής






Λώρη Κέζα
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 20/10/2009


Oι νεοπασόκοι κυκλοφορούν με υβριδικά αυτοκίνητα και νιώθουν σαν τον Μπάτμαν: Θέλουν να επιβάλουν τη δικαιοσύνη στην Γκόθαμ Σίτι. Η παλαιά φρουρά είναι πιο πολιτικάντικη. Χωρίς να γίνεται ανέντιμη, δεν μπορεί να αντισταθεί στο βόλεμα ημετέρων. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος έχει τόσο καλές προθέσεις για τη λειτουργία της Βουλής, στα συντεχνιακά ζητήματα κουβαλάει την παλαιομοδίτικη νοοτροπία. Οταν λοιπόν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα ρουσφέτια του Σεπτέμβρη, δηλαδή τις προσλήψεις που έγιναν στη Βουλή επί Σιούφα και μάλιστα την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, είπε ότι πρόκειται για «φημολογίες». Η λέξη δεν ευσταθεί. Πρόκειται για «ΦΕΚ-ολογίες» καθώς τα ονόματα, οι θέσεις, οι αποδοχές δημοσιεύονται στην ολότητά τους σε ΦΕΚ. Τα στοιχεία είναι επίσημα αλλά τα ρουσφέτια είναι σύννομα. Ολα τα κόμματα, εξαιρουμένου του ΚΚΕ, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2008 την πρόταση Σιούφα για ειδική μεταχείριση που αφορά οικείους πολιτικών προσώπων. Βάσει αυτής της απόφασης τρυπώνουν στο Δημόσιο φίλοι, ανίψια, συνεργάτες. Ο κ. Πετσάλνικος το ξεκαθάρισε· δεν θα αμφισβητήσει «ό,τι έγινε στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής». Για όποιον δεν το κατάλαβε, συνοψίζουμε: Ο,τι είναι στο πλαίσιο του Κανονισμού είναι και ηθικό.

Ας μη δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις. Ο κ. Πετσάλνικος δεν έμπασε στη Βουλή όλο του το σόι. Του αντιστοιχεί μόνο ένας διορισμός, όσο ήταν αντιπρόεδρος. Ετσι μαζεύονται όμως τα πλήθη, ένας από εδώ, ένας από εκεί. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει επακριβώς τον αριθμό των ευνοηθέντων, αν και ακούγεται ότι με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις εκλογές διορίστηκαν 150 νοματαίοι. Εννοείται ότι το ΑΣΕΠ είναι για τις κοροϊδάρες, όπως τα μόρια, τα πτυχία, η προϋπηρεσία. Αυτό που μετράει εν προκειμένω είναι το αίμα, οι ατελείωτες ώρες στα εκλογικά κέντρα σταυρώνοντας ψηφοδέλτια, οι στενές σχέσεις- δηλαδή όλα τα ανθρώπινα. Εν μέρει το καταλαβαίνουμε. Εχει ένας βουλευτής τους κολλητούς του οι οποίοι τον συντρέχουν, μοιράζονται τις πίκρες, τα ξενύχτια. Είναι όλοι εκείνοι που κάνουν τις δουλίτσες, αφοσιώνονται, συμπάσχουν- και πιθανώς να πρόκειται για προκομμένα άτομα. Ποιος δεν θα βοηθήσει τον δικό του άνθρωπο όταν ο Κανονισμός το επιτρέπει; Ποιος δεν θέλει να εξασφαλίσει σε δικούς του ανθρώπους 16 υψηλούς μισθούς ετησίως, προνομιακή σύνταξη και όλα τα κομφόρ; Προς ώρας όλοι θέλουν να ευνοηθούν από την αδιαφανή διαχείριση στο παλάτι του Οθωνα.

O κ. Πετσάλνικος ανέβηκε φορτσάτος στο προεδρείο της Βουλής, με τον αέρα των 168 ψήφων. Θέλει να βάλει μια τάξη και να περιορίσει την κοινοβουλευτική φλυαρία. Θέλει να κατατίθενται και να ψηφίζονται λιγότεροι νόμοι, που να είναι ευανάγνωστοι για τους πολίτες. Προτείνει τη δημόσια διαβούλευση πριν από την ψήφιση. Επιθυμεί να περιοριστούν οι εργασίες των Επιτροπών, όπου όλοι πλατειάζουν με το αζημίωτο. Προτείνει να αναλάβει η Βουλή έναν ουσιαστικό δημοσιονομικό έλεγχο και να έχει λόγο στα εξοπλιστικά προγράμματα. Επιδιώκει χρήση «απουσιολογίου» για τους υπουργούς και να αναβαθμιστεί η «Ωρα του Πρωθυπουργού». Και άλλες καλές προθέσεις: Θα περιορίσει τις τροπολογίες που κοτσάρονται άσχετα με τα νομοσχέδια. Η πάγια τακτική για να θεσμοθετηθεί ένα χατίρι ήταν να μπαίνει ένα ανερμάτιστο άρθρο ως κατεπείγον στην ουρά κάποιου νομοσχεδίου. Σχεδόν όλοι οι νόμοι τελειώνουν με κάτι ετερόκλητο που κουκουλώνεται κομψά κάτω από τον ασύνδετο τίτλο.

Καλά τα όσα έχει στο μυαλό του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αλλά η δήλωση για τα ρουσφέτια ήταν ατυχής. Από τα μικρά κρίνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν πιστεύει κανείς ότι θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του κράτους επειδή την τελευταία τριετία διορίστηκαν στο Κοινοβούλιο 300 μόνιμοι υπάλληλοι. Γιατί, όμως, γίνεται τόσος ντόρος για την αξιοκρατία, γιατί προβάλλεται η επιλογή αρίστων ουχί αρεστών εφόσον δεν υπάρχει η διάθεση να επιβληθεί παντού το δίκαιο του βιογραφικού; Αρκούσε μισή φρασούλα για να αλλάξουν οι εντυπώσεις. Θα μπορούσε δηλαδή ο κ. Πετσάλνικος να διαβεβαιώσει ότι δεν αμφισβητεί όσα έγιναν βάσει Κανονισμού, όμως αυτός ο περίφημος Κανονισμός θα επανεξεταστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: