Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ο big brother είναι εδώ




Κ. Σ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 8/10/2009


Ας προσπεράσουμε για λίγο την επαρχιώτικη ομφαλοσκόπιση της πολιτικής μας σκηνής και ας δούμε τι μας μέλλεται, ως κοινωνία πολιτών, μέσα από τις νέες εκπληκτικές αλλά και φρικιαστικές ανακαλύψεις της επιστήμης, που έρχονται με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, ώστε να μην είναι εύκολη η αποκωδικοποίηση της σημασίας τους.

Κατ’ αρχάς, ας θυμηθούμε τους σοφούς προγόνους μας, όπως τον πολύ Ηράκλειτο, που μας προειδοποιούν ότι «πατήρ πάντων πόλεμος».

Στα σύγχρονα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι καμία έρευνα δεν χρηματοδοτείται σοβαρά και επομένως δεν προχωράει εύκολα, αν δεν βοηθάει για νίκες του πρώτου ιδιοκτήτη της, στις σύγχρονες μορφές πολέμου, που ξεπερνούν σε εύρος τις παραδοσιακές.

Λοιπόν, Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τα ασύρματα (Wi-Fi) ραδιοσήματα για να παίρνουν μια εικόνα για το τι υπάρχει πίσω από ένα στερεό τοίχο.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες μπορούν να μαθαίνουν αν υπάρχουν κινήσεις ανθρώπων πίσω από μια κλειστή πόρτα ή ένα τοίχο, αλλά στο σύντομο μέλλον πιστεύουν ότι, βελτιώνοντας την τεχνολογία, θα είναι σε θέση να έχουν πιο καθαρή εικόνα.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Γιούτα, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Η νέα τεχνική μετρά τις ραδιο-παρεμβολές που παρατηρούνται ανάμεσα στους κόμβους του ασύρματου δικτύου.

Αν κάποιος περάσει μέσα από το πεδίο των ραδιοσημάτων, η συσκευή καταγράφει μια μεταβολή στο επίπεδο αντίστασης και στέλνει την πληροφορία σε ένα κομπιούτερ, όπου δημιουργείται μια εικόνα.

Προς το παρόν, η συσκευή μπορεί να «δει» σε απόσταση μέχρι ενός μέτρου πίσω από ένα τοίχο ή μια κλειστή πόρτα και να «πιάσει» μόνο τις κινήσεις ανθρώπων. Δεν μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματική εικόνα του τι βρίσκεται πίσω από στερεή επιφάνεια, όμως οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να το πετύχουν κι αυτό.

Η νέα τεχνολογία, ασφαλώς θα χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, διευκολύνοντας τον εντοπισμό εγκλωβισμένων θυμάτων.

Όμως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι κυρίως θα ήταν χρήσιμη σε αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, που θέλουν να εισέλθουν ή να παρακολουθούν ένα κλειστό χώρο, και να έχουν πλήρη εικόνα για το πώς κινούνται άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο ή ένα κτίριο.

Ο «μεγάλος αδελφός» δεν έρχεται. Είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: