Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Μεταξύ Νορβηγίας και Δανίας





Σοφία Βούλτεψη
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 23/9/2009


Κατά καιρούς έχουμε λάβει διάφορες υποσχέσεις σχετικά με το μέλλον μας. Πότε θα γίνουμε Σουηδία, πότε Νορβηγία, τώρα Δανία. Και γιατί όχι, θα αναρωτηθεί κάποιος. Τι μας λείπει; Το μυαλό ή οι ικανότητες; Τίποτε από αυτά. Αυτό που δεν εννοούμε να καταλάβουμε ως λαός και ως πολιτική τάξη είναι πως τίποτε από όσα λέμε, ελπίζουμε και υποσχόμαστε δεν μπορεί να συμβεί αν δεν καταπολεμήσουμε το πελατειακό κράτος, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά – δεινά που σφιχταγκαλιασμένα οδηγούν συστηματικά τη χώρα στην καταστροφή.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας επανήλθε αυτές τις μέρες, αλλά ουδείς του έδωσε σημασία. Στις προ ολίγων ημερών εκλογές επανεξελέγη η Κεντροαριστερά, που είχε βρεθεί στην εξουσία το 2005, μετά από εικοσαετή διακυβέρνηση της χώρας από την Κεντροδεξιά. Και επί Κεντροδεξιάς και επί Κεντροαριστεράς η Νορβηγία ανακηρύσσεται σταθερά κάθε χρόνο ως «η καλύτερη χώρα του κόσμου να ζει κανείς». Εκεί δηλαδή τι συμβαίνει; Δεν συγκρούονται δύο πολιτικές αντιλήψεις, όπως επιμένει ότι συμβαίνει στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου;

Η αλήθεια είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες προχωρούν ανεξαρτήτως πολιτικών παρατάξεων, διότι οι παρατάξεις τους έχουν χαράξει μια κοινή γραμμή στα μεγάλα θέματα. Στη Νορβηγία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα «ταμείο αποταμίευσης για τις μελλοντικές γενεές», που, όποιο κόμμα κι αν βρεθεί στην εξουσία το γεμίζει και δεν το αδειάζει. Στη Νορβηγία, τα νοσοκομεία έχουν την ευθύνη των προσλήψεων και των προμηθειών, αρκεί να μη χρεοκοπήσουν. Ελλάδα και Νορβηγία ξεκίνησαν μαζί, το 1990, πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων. Το 2004 η Νορβηγία ανακύκλωνε το 50% και η Ελλάδα μόνο το 3%. Σήμερα, η Νορβηγία βρίσκεται στο 90% και εμείς στο 20%.

Οσο για τη Δανία, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία, η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας συνδυάστηκε με σοβαρό σύστημα επιδομάτων ανεργίας και επιμόρφωσης των ανέργων. Μετά την απόλυση, οι άνεργοι επιδοτούνται για τέσσερα χρόνια με το 80% του μισθού τους. Στο τέλος της τετραετίας μόνο το 5% παραμένουν άνεργοι.

Σημειώστε ότι οι χώρες αυτές έχουν πετύχει μηδενική διαφθορά και μηδενική γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: