Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το πραγματικό στοίχημα





Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 7/10/2009


Κάθε νέα κυβέρνηση είναι ασφαλώς ένα στοίχημα. Στοίχημα προσώπων και ρόλων. Του οποίου όμως η έκβαση είναι - λίγο-πολύ- αναμενόμενη. Αλλοι θα αποδειχθούν καλοί, άλλοι λιγότερο καλοί και άλλοι θα αλλάξουν στην πρώτη ευκαιρία.

Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό στοίχημα για τον Γ. Παπανδρέου. Για να το εντοπίσει κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει στα αίτια της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ. Ηταν ασφαλώς η απόλυτη χρεοκοπία της διακυβέρνησης Καραμανλή που έπαιξε τον βασικό ρόλο αλλάκανείς δεν κερδίζει εκλογές από σπόντα. Ταυτοχρόνως με τη χρεοκοπία και σε μια εξαιρετικά επιβαρυμένη κοινωνική συγκυρία, ο Παπανδρέου μπόρεσε το τελευταίο εξάμηνο να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα αφήγημα ελπίδας. Είπε, δηλαδή, ότι τα πράγματα πάνε άσχημα αλλά υπάρχει προοπτική κι αν τον προτιμήσουν οι ψηφοφόροι, θα μπορέσει αυτός να τα κάνει καλύτερα. Σε αυτήν ακριβώς τη βάση οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύτηκαν την περασμένη Κυριακή και με το παραπάνω.

Το πραγματικό στοίχημα του Παπανδρέου λοιπόν είναι να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα που τον έφερε στην εξουσία, να συντηρεί διαρκώς την ελπίδα που δημιούργησε. Η νέα κυβέρνηση, τα πρόσωπα και η δομή της, είναι ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά δεν είναι παρά μέρος αυτής της προσπάθειας- σε μια χώρα (να το υπενθυμίσω για άλλη μια φορά...) όπου οι κυβερνήσεις κρίνονται περισσότερο για το ύφος τους και τις συμπεριφορές τους παρά για την απόδοσή τους.

Σε αυτή την προσπάθεια ο Παπανδρέου έχει ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα.

Το μειονέκτημα είναι η κατάσταση της χώρας. Η οικονομία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και δεν νομίζω ότι μπορεί να κυβερνήσει κανείς σήμερα χωρίς δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Οσο νωρίτερα ληφθούν τόσο γρηγορότερα θα αποδώσουν, άρα τόσο λιγότερο θα κοστίσουν. Το πλεονέκτημα είναι το μέγεθος της χρεοκοπίας του προκατόχου του. Υπό τις παρούσες συνθήκες, κανείς δεν περιμένει από τη νέα κυβέρνησηθαύματα. Απλώς έντιμη προσπάθεια και κοινή λογική.

Πριν από δώδεκα χρόνια, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της μακρόχρονης πρωθυπουργίας του ο Τόνι Μπλερ είχε πει στους υπουργούς του: «Αυτό που θα μας κρίνει δεν είναι αν θα κυβερνήσουμε δεξιά ή αριστερά αλλά αν θα κυβερνήσουμε καλύτερα». Υποθέτω ότι αυτό ακριβώς περιμένουν όλοι οι έλληνες πολίτες και από τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: