Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πριν από τις εκλογές





Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 20/10/2009



Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, αν δεν γίνουν νωρίτερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η οικονομική πολιτική του Γκόρντον Μπράουν (την οποία πέρυσι, τέτοια εποχή, πολλοί υποδείκνυαν περίπου ως μοντέλο για να βγούμε από την κρίση...) έχει αποτύχει και τα μεγέθη ξέφυγαν εντελώς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το δημόσιο έλλειμμα έφθασε στο 12,5% του ΑΕΠ- σας θυμίζει κάτι αυτός ο αριθμός; Στο Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν οι Εργατικοί υπολείπονται καμιά εικοσαριά μονάδες των Συντηρητικών και ο Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στις 8 Οκτωβρίου το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ. Ο Κάμερον θα μπορούσε να πει μια σειρά από γενικότητες, να υποσχεθεί ανόρθωση των πάντων, να ακούσει τα χειροκροτήματα και να περιμένει τις εκλογές. Με είκοσι μονάδες προβάδισμα δεν θα πρέπει να τον ανησυχούν και πολύ.

Δεν το έκανε. Βγήκε στο συνέδριο του κόμματός του, περιέγραψε ακριβώς την κατάσταση της οικονομίας και ανήγγειλε λεπτομερώς τι θα κάνει για να την αντιμετωπίσει. Τι ανήγγειλε; Τρία πράγματα.

Πρώτον, θα περικόψει τα αναπηρικά επιδόματα κατά ένα τρίτο.

Δεύτερον, θα παγώσει όλους τους μισθούς στο Δημόσιο. Σε αυτό συμφωνούν και οι Εργατικοί αλλά εξαιρούν τους χαμηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους.

Τρίτον, θα αυξήσει τα όρια σύνταξης στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες- εκεί, βεβαίως, δεν υπάρχει απόκλιση στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως συμβαίνει σε κάτι άλλες περίεργες χώρες...

Δεν λέω ότι ο Κάμερον έχει δίκιο ούτε ότι τα μέτρα που προτείνει είναι απαραιτήτως τα σωστά. Λέω, όμως, ότι οκτώ- εννέα μήνες πριν από τις εκλογές αισθάνθηκε την υποχρέωση να πει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και μάλιστα να εξαγγείλει μέτρα τα οποία μόνο στη λογική της συλλογής ψήφων δεν υπακούουν. Αν τον ψηφίσουν, τον ψήφισαν.

Και λέω επίσης ότι σε μια άλλη χώρα που γνωρίζω πέρασε η προεκλογική εκστρατεία, πέρασαν οι εκλογές, πέρασαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ακόμη δεν μάθαμε τι πρόκειται να γίνει με τα οικονομικά μας. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου κι αν βγεις να πεις τι θα κάνεις χωρίς να εξηγήσεις πώς ακριβώς θα το κάνεις, σε παίρνουν στο κυνήγι. Οτι εκεί η πολιτική ασκείται επί του συγκεκριμένου, όχι επί της γενικής κουβέντας.

Και ξέρετε τι θα σας απαντήσω εγώ; Οτι έχετε απόλυτο δίκιο!



Δεν υπάρχουν σχόλια: