Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Σύγκλιση ή απόκλιση ;






Κύρα Αδάμ

Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 15/10/2009


Την προσεχή Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη της θητείας του στη Λευκωσία, θα αρχίσει και επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωση της στάσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΘΕΣΗ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν εισάγει καμία έννοια κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο αλλά και την Ε.Ε., μέχρι τον Δεκέμβριο, δυσκολεύει εκ των πραγμάτων τον χειρισμό της Λευκωσίας και της Αθήνας. Επιδεινώνει παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αφού δεν δημιουργείται ουσιαστικός μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη θέση και γι' αυτό ελέγχει απολύτως τις κινήσεις και τα λεγόμενά της μέχρι στιγμής.

ΑΠΟ ΤΗ μια πλευρά, επιθυμεί να διαγράψει ταχύτατα όλες τις αρνητικές μνήμες που υπάρχουν από την εποχή του σχεδίου Ανάν, να αποκαταστήσει μια δημιουργική σχέση με τη Λευκωσία, αλλά και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας πλέον των Ελληνοκυπρίων.

ΑΠΟ την άλλη, επιθυμεί να συνδράμει πλήρως τη Λευκωσία στην υιοθέτηση της πλέον αποτελεσματικής στάσης απέναντι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, που θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.

ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, μέσα από αυτό το πλέγμα των χειρισμών, η Αθήνα και ειδικότερα ο πρωθυπουργός δεν θα θέλει να επιδεινώσει τις σχέσεις του με την Αγκυρα.

ΟΛΑ αυτά μπορεί να μοιάζουν αυτή τη στιγμή με τετραγωνισμό του κύκλου. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, επιμένοντας σε «έναν νέο οδικό χάρτη» με την Τουρκία και στην πρόθεσή της να σπάσει την αδράνεια πιέσεων της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

ΣΤΟΥΣ δύο μήνες μέχρι το συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου θα ακουστούν πάρα πολλά σενάρια για τον χειρισμό του θέματος και θα εξεταστούν άλλα τόσα.

ΑΝ Η ΑΓΚΥΡΑ δεν πειστεί να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία, η Κύπρος και η Αθήνα θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων εταίρων.

ΑΝ ΑΠΟΨΕΙΣ, που ακούγονται στη Λευκωσία, για οριστικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων, φανούν υπερβολικές στην Αθήνα, το μπλοκάρισμα και άλλων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση της Τουρκίας φαίνεται να είναι μονόδρομος. Αλλά και η Λευκωσία και η Αθήνα γνωρίζουν ότι ο τρόπος αυτός δεν αρκεί για να πιεστεί η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού. Και σ' αυτό ακριβώς το σημείο θα φανεί η σύγκλιση ή η απόκλιση των πραγματικών αποφάσεων και της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: