Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αλλαγή πολιτικής






Άννα Παναγιωταρέα

Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 30/4/2012

Δεν είχε άδικο χθες το μεσημέρι ο Α. Σαμαράς που παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. για θεσμούς, μετανάστευση, Δικαιοσύνη, δημόσια τάξη, Παιδεία είπε ότι πριν από μόλις δύο χρόνια κανείς Πολίτης δεν τολμούσε να αναφέρει τη λέξη «λαθρομετανάστης», χωρίς να σπεύσουν οι γνωστοί «συνοδοιπόροι» να τον καταγγείλουν ως ακραίο, αν και ο συχνότερος χαρακτηρισμός ήταν «φασίστας». Ακόμη και οι πνευματικοί άνθρωποι που πονούσαν για το κατάντημα της Ελλάδας -o «σκουπιδοτενεκές» της Ευρώπης-σιώπησαν για να μην εκτεθούν στα «πυρά» τους. Η αντίδραση αυτή ανάγεται στο πλαίσιο της ιδεολογικής τρομοκρατίας που ασκούν συστηματικά ένα μέρος της Αριστεράς και τα γκρουπούσκουλα του εξωκοινοβουλευτισμού, από τη Μεταπολίτευση και μετά, στο δημόσιο πολιτικό και πολιτιστικό βίο.

Με την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, αντί να μετριαστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των λαθρομεταναστών, κατέστη η Ελλάδα τόπος θελκτικός, αφού η ιθαγένεια εξασφαλίζεται για τα παιδιά τους -που γεννιούνται εδώ- και φυσικά μετά ακολουθούν και οι γονείς τους. Είναι τρομερό να αποδεικνύουν οι αριθμοί ότι από τον Ιανουάριο ως σήμερα έχουν περάσει, μόνον από τα σύνορά μας στον Εβρο, 12.000 λαθρομετανάστες. Και είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλοι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι κατεβαίνουν στην Αθήνα είτε για να βρουν ένα πρόχειρο κατάλυμα είτε για να ανακαλύψουν τρόπους ώστε να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, πράγμα μάλλον ακατόρθωτο αφού η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» επιτάσσει την άμεση επανέκδοση και επαναπροώθησή τους όχι στη χώρα τους αλλά στην… Ελλάδα!

Ο Α. Σαμαράς χθες υποσχέθηκε ότι η ροή λαθρομεταναστών που έχει καταστεί επικίνδυνη για τον Πολίτη, απέναντι σ’ ένα κράτος παραλυμένο, θα ανακοπεί από την 7η Μαΐου. Ο υπάρχων νόμος θα καταργηθεί για να αντικατασταθεί με νέο νομικό πλαίσιο, ανάλογο εκείνου που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά δεν φτάνει μόνον το νομικό καθεστώς ώστε τα σύνορα -κυρίως τα θαλάσσια- να πάψουν να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά έναντι της Τουρκίας, τότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί. Η άοπλη εισβολή που υφίσταται η χώρα μας από τη γείτονα θα εξακολουθήσει, μεταβάλλοντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αποθήκη λαθρομεταναστών της Ευρώπης.

Αλλά ούτε τα προηγούμενα μέτρα ούτε καν τα στρατόπεδα που θα λειτουργήσουν δεν θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο στην κάθοδο του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος, αν δεν εξαφανιστούν το παρεμπόριο και η μαύρη εργασία. Είναι οι δυο προσφιλέστεροι τρόποι για να εξοικονομούν οι λαθρομετανάστες χρήματα για να επιβιώνουν, προκαλώντας ανήκεστο βλάβη στην ελληνική οικονομία.

Δεν θα ήθελε κανείς Ελληνας, λαθρομετανάστες από εμπόλεμες ζώνες ή κυνηγημένους για την ιδεολογία τους, η Ελλάδα να μην τους παρέχει πολιτικό άσυλο και ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ομως, αν σκεφτούμε ότι η λαθρομετανάστευση βρίσκεται στην ατζέντα των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Ελληνα αμέσως μετά την οικονομία, αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ριζική επίλυσή του, που υποσχέθηκε χθες ο Α. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: