Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Καθαρά λόγια





Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 12/3/2012

Ακόμη κι αν ο Πολίτης -για λόγους κατανοητούς και εν πολλοίς αντικειμενικούς- δεν τίμησε τη Νέα Δημοκρατία με την ψήφο του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και «αγκιστρώθηκε» από τις αίολες υποσχέσεις του δημαγωγού του «λεφτά υπάρχουν και πράσινα άλογα», θα πρέπει να σταθεί προσεκτικά στο λόγο που εκφώνησε χθες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί το κοινό του να ήταν τα κομματικά στελέχη και οι βουλευτές, αλλά απευθυνόταν σε όλους τους Πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Κυρίως έχουν πλήρη την εικόνα της Οικονομίας. Οπότε γνωρίζουν ότι αν αργήσει η αναστροφή του κλίματος, αν δεν φυσήξει άνεμος ελπίδας να καθαρίσει τη μίζερη οικονομική ατμόσφαιρα από τις κρατικές στρεβλώσεις, αν καθυστερήσει ελάχιστα η ανακοπή του κατήφορου της ύφεσης, αν δεν μπει «πάτος στο βαρέλι» που ακόμη δεν τον έχει αποκτήσει, τότε τα εκατό δισεκατομμύρια της δανειακής σύμβασης, οι ευνοϊκοί όροι της αποπληρωμής , το «τράτο» των είκοσι ή και τριάντα χρόνων θα έχουν πέσει και αυτά «στο βαρέλι» και θα έχουν πάει… άπατα.

Ο λόγος του Α. Σαμαρά είναι καθαρός και το «συμβόλαιο» που προωθεί προς το λαό πεντακάθαρο: Δεν υποσχέθηκε ότι με το που θα αναλάβει την κυβέρνηση θα επιστρέψουμε στο παρελθόν μας. Αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε. Αλλά αυτό που υπόσχεται είναι και εφικτό και αναγκαίο: Να στηριχθούν οι οικογένειες για να μη φτάσουμε σε πέντε χρόνια να έχουμε λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 2010. Να στηριχθούν οι συνταξιούχοι γιατί η πενία είναι για όλους ανυπόφορη, αλλά για τα γηρατειά εξοντωτική.

Κι ύστερα έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αναφέρονται στο μέλλον της χώρας. Δεν αντέχει η οικονομία τη λαθρομετανάστευση. Και είναι φρικτό να ακούς να λέγονται κουβέντες για «στρατόπεδα και για ένα πιάτο φαΐ», αλλά είναι σωστό για την Ελλάδα να συμφωνήσει με τους εταίρους της ώστε το ένα εκατομμύριο -γιατί αυτή είναι η αλήθεια- των μεταναστών από χώρες εκτός της Ε.Ε. να προωθηθούν είτε στις χώρες από όπου ήρθαν είτε να τους δοθεί βίζα από την Ελλάδα και να πάνε όπου θέλουν στην Ευρώπη. Αλλωστε, για «πέρασμα» ήθελαν την Ελλάδα και όχι για μόνιμη εγκατάσταση.

Το άλλο ζήτημα «του μητροπολιτικού κέντρου» είναι κρίσιμο για την επιβίωσή μας. Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια πρωτεύουσα διαλυμένη. Πέρα από τα αστυνομικά μέτρα «κάθαρσης», πέρα από την εκλογή ενός δημάρχου αξιόπιστου, χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για τους κατοίκους του κέντρου και αυτούς που θέλουν να μετοικήσουν σε αυτό. Μόνο έτσι θα ζωντανέψει!

Οσο για την υπόσχεση της «απο-κουκουλοφόρησης», αν τηρηθεί, θα σημάνει και το τέλος των καταστροφών των περιουσιών των ανθρώπων που επιχειρούν στο εμπορικό κέντρο.
Μπορεί να τα κάνει αυτά ο Σαμαράς; Μπορεί! Γιατί δεν θα έλεγε ποτέ ότι «υπάρχει συνωστισμός στη Σμύρνη». Είναι πατριώτης. Και φαίνεται ότι αυτό το είδος τείνει προς… εξαφάνιση στην πολιτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια: