Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κοροϊδία !









Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" - 1/3/2012


Νομίζω ότι η τελευταία λέξη της μόδας στην ελληνική πολιτική είναι η κοροϊδία. Και δεν φτάνει που μας κοροϊδεύουν οι ξένοι. Κοροϊδεύουμε κι εμείς τον εαυτό μας.
Τελευταίο παράδειγμα: η ανάπτυξη. Ακόμη και οι πιο στενοκέφαλοι υποστηρικτές του Μνημονίου ανακάλυψαν τελικά ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και ότι δεν μπορεί ούτε να εξυγιανθεί ούτε να επιζήσει αν δεν αντιστραφεί ο κατήφορος.

Τι λένε, λοιπόν, τα πουλάκια μου; Ο,τι λέγαμε οι υπόλοιποι από την πρώτη μέρα.
Οτι η πολιτική ακραίας λιτότητας επιβαρύνει το πρόβλημα χωρίς να το αντιμετωπίζει και ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση - δεν υπάρχει άλλος δρόμος...
Καλώς τους κι ας αργήσανε, λοιπόν. Καλώς τον Μπαρόζο και τον Ρεν και τον Γιούνκερ. Καλώς και τους δικούς μας, που τρέχουν πίσω τους αναθεματίζοντας (τώρα) την ύφεση.
Μόνο που πάλι δεν τα κατάλαβαν καλά. Διότι η ύφεση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε θεόπεμπτη καταστροφή. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής.

Την οποία άκριτα και αδέξια συνιστούν και επιβάλλουν όλοι αυτοί που (κατά τα άλλα) διαπιστώνουν ότι η χώρα χωρίς ανάπτυξη πεθαίνει.

Κι εκεί αρχίζει η κοροϊδία. Τρέχουμε, υποτίθεται, σήμερα στις Βρυξέλλες για να ζητήσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τους εταίρους μας.

Ωραία. Ποιοι τρέχουν όμως; Μα οι ίδιοι που τα τελευταία 24ωρα επέβαλαν στην ελληνική κοινωνία την πιο σκληρή υφεσιακή πολιτική μετά την Κατοχή: αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και κατάρρευση των εισοδημάτων.

Πρώτα, δηλαδή, καταδίκασαν τη χώρα στη διάλυση του οικονομικού ιστού και μετά ζητούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να την αναστήσουν - θυμίζει την ιστορία με τον πιτσιρικά που δολοφόνησε τους γονείς του για να πάει στην εκδρομή του Ορφανοτροφείου!
Να υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν, μόνο τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα αυξήσουν την ύφεση κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ μέσα στο 2012 - η εκτίμηση της ίδιας της κυβέρνησης μιλάει μάλιστα για δυόμισι μονάδες!
Οταν, λοιπόν, είσαι ο αρχιτέκτονας της ύφεσης, πώς μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη;
Μόνο αν προσπαθείς να κοροϊδέψεις την κοινωνία που διαλύεται από την ύφεση. Για να βγάλεις από πάνω σου την ευθύνη. Και να προσποιηθείς ότι συμμερίζεσαι τη δυσπραγία των ανέργων, των συνταξιούχων, των μισθωτών - «αλλά τι θέλετε να γίνει; Κι εγώ ό,τι μπορώ κάνω!»...

Επειδή όμως βαδίζουμε στις εκλογές, θέλω να προειδοποιήσω ότι το κλίμα δεν σηκώνει πολλές κοροϊδίες. Οτι και ο τελευταίος έλληνας πολίτης γνωρίζει πως η κρίση που βιώνει έχει διεύθυνση, σφραγίδα και ονοματεπώνυμο. Και ότι θα ψηφίσει αναλόγως...


Δεν υπάρχουν σχόλια: