Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μια «νέα σχέση» γεννιέται







Παναγιώτης Παναγιώτου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Έθνος" - 24/2/2012

Το θέμα του χρόνου των εκλογών φαίνεται να «κλείνει» σε μία ημερομηνία γύρω στο τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Είναι προφανές ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος (έχει προεξοφληθεί), επιθυμούν γρήγορες εκλογές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δανείου των 130 δισ., του PSI και του «νέου προγράμματος».

Ο μεν κ. Σαμαράς, γιατί ξέρει ότι μετά την «πολιτική στροφή» που έκανε, εάν παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ θα κινδυνεύσει. Ενώ δεν αποκλείεται ο χρόνος να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της παρουσίας νέων κομμάτων ή σχημάτων στον κεντροδεξιό χώρο και εκ δεξιών και εκ του κέντρου πέραν των αναγγελθέντων. Εξ ου και βιάζεται να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, με γρήγορη προσφυγή στις κάλπες.

Οχι ότι αυτό δεν ενέχει κινδύνους... Ετσι κι αλλιώς, στη σημερινή Ελλάδα, όλα τα «πολιτικά» είναι επικίνδυνα! Αρα όλα τα κρίνουν συγκριτικά για τον «μικρό» και όχι τον «μεγάλο χρόνο»...

Και ο Βενιζέλος, επίσης, βιάζεται, καθώς επιχειρεί μια πολιτικά ριψοκίνδυνη στρατηγική. Προσπαθεί να «επενδύσει» στο πρόσωπό του τη «σωτηρία» της χώρας, με την έννοια της «σταθεροποίησης» και μιας «νέας αφετηρίας», καθώς γνωρίζει ότι η συνέχεια θα περάσει από πολύ «δύσκολες στιγμές», με δεδομένες πολλές αβεβαιότητες ως προς το πού θα καταλήξει. Επιπλέον, τα ενδεχόμενα «νέα ρήγματα», στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εν πολλοίς είναι αναπόφευκτα. Λέω... νέα ρήγματα, γιατί ήδη το πιο μεγάλο είναι ο... Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά! Αρα, εκλογές θέλουν και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό. Μετά την κοινή ψήφιση των «νέων συμφωνιών» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει μια δέσμευση στήριξης (και με υπογραφές) του «νέου προγράμματος», που έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι και το 2014, δηλαδή σε χρόνους και μετά τις εκλογές. Με «αποχρώσεις» πιθανώς, αλλά το «χρώμα» θα είναι ίδιο. Κατά συνέπειαν, παρά τις μεταξύ τους ανακατατάξεις από πλευράς εκλογικής ισχύος, κάποια μορφή «συγκατοίκησης» μεταξύ τους είναι δεδομένη. Συνιστά την «εγγύηση» του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Το είπε καθαρά ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Βεβαίως και πρέπει να στηρίξουμε τη ΝΔ, εάν είναι πρώτο κόμμα και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό». Αυτό, όμως, προσδιορίζει και τον τύπο και τα όρια της μεταξύ τους πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Σαμαράς θα κάνει κριτική στο «πρώτο μνημόνιο» και ο Βενιζέλος θα επικαλείται την επιτυχία του... «δεύτερου»!



Δεν υπάρχουν σχόλια: