Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το βαρύ τίμημα του χρόνιου ψέματος





Αλέξης Παπαχελάς
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" - 30/1/2012

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση μια δήλωση της γ.γ. του ΚΚΕ, η οποία υποστήριζε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σαν την προηγούμενη, μόνο που δεν λέει ψέματα. Ως προς το δεύτερο σκέλος, ως προς τα ψέματα δηλαδή, νομίζω ότι έχει δίκιο. Το μεγαλύτερο όπλο που έχει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος στα χέρια του είναι το γεγονός ότι λέει τα πράγματα όπως είναι. Δεν υπόσχεται, δεν υπεκφεύγει, δεν ωραιοποιεί. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη του δήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο προκάλεσε εντύπωση, γιατί είχε τονίσει ότι δεν είναι πολιτικός...

Μπορεί να μην είναι επικοινωνιακός, αντιθέτως να θεωρεί ότι η επικοινωνία είναι κάτι που εμποδίζει και καθυστερεί τη σοβαρή δουλειά που πρέπει να κάνει κάποιος στη θέση του. Κανείς όμως δεν θα μπορέσει να πει, όπως και αν πάνε τα πράγματα, ότι «άλλα μας είχε πει», «άλλα υποσχέθηκε» ή «μακάρι να μας τα είχε πει έτσι χύμα, να ξέραμε και εμείς τους κινδύνους». Δεν θα κάνει δηλαδή ποτέ το λάθος που πλήρωσε ακριβά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου λόγω της προεκλογικής του στάσης το φθινόπωρο του 2009. Ενας λόγος που ο κόσμος είναι τόσο θυμωμένος με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι δεν του είπε την αλήθεια. Θα μου πείτε, αν είχε πει τα πράγματα όπως ήταν θα κέρδιζε με τόσο μεγάλη πλειοψηφία; Οχι, αλλά σίγουρα θα άντεχε περισσότερο και θα είχε πάρει μέτρα πολύ νωρίτερα. Αφήστε που το ΠΑΣΟΚ έπαιζε ένα απίστευτο παιχνίδι με την τρόικα και τις συντεχνίες, παρίστανε ότι έκανε μεταρρυθμίσεις τις οποίες γείωνε το επόμενο λεπτό.

Ελπίζω ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν μάθει κάτι από την εμπειρία του κ. Γ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή δύσκολα θα πουν χοντρά ψέματα ή θα υποσχεθούν πράγματα που είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Οι Ελληνες έχουν γίνει σκληροί, πολύ σκληροί με τους πολιτικούς και κανείς δεν θα έχει περίοδο χάριτος από εδώ και πέρα, ούτε έναν μήνα. Οποιος, δε, κάνει το λάθος να υπόσχεται παράδεισο ή λύτρωση θα ζει γρήγορα την κόλαση με τη μορφή των αποδοκιμασιών και της κατάρρευσης στις δημοσκοπήσεις.

Πληρώνουμε βαρύ τίμημα σήμερα γιατί εξορίσαμε την ωμή αλήθεια εδώ και πολλά χρόνια από τον δημόσιο λόγο. Οι πολιτικοί που έλεγαν αλήθειες (Τάσος Γιαννίτσης, Στέφανος Μάνος κ.ά.) εξοβελίσθηκαν από το κομματικό σύστημα με τη φράση «αυτοί δεν καταλαβαίνουν από πολιτική». Η δημοσιογραφία εκπροσωπήθηκε επάξια από ανθρώπους που μας έπειθαν ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και που απέφευγαν την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι, γιατί ψαλίδιζε τη δημοφιλία.

Ισως, λοιπόν, όταν τελειώσουν ο ανεξέλεγκτος θυμός και η τρέλα του λαϊκισμού να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο ώριμα ποιους ακούμε και ποιους ψηφίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: