Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Λογική και… αναισθησία









Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 27/1/2012


Μετά τις «εξομολογήσεις» και την έκφραση «μετανοίας» των εντόπιων «μάγων» της Οικονομίας, έρχεται να προστεθεί και «η βαθεία λύπη» της καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία μάλιστα εκφράστηκε σε έξι (!) ΜΜΕ της χώρας της, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης. Είναι, λοιπόν, η κ. Ανγκελα Μέρκελ «βαθύτατα λυπημένη, διότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το πρόγραμμα που συνοψίστηκε στο Μνημόνιο δεν ήταν εκείνο που θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση. Δυστυχώς, ταλαιπωρούνται οι Ελληνες».

Νομίζω ότι κάθε σώφρων άνθρωπος, ύστερα από αυτή την έκρηξη ειλικρίνειας και «συντριβής», θα περίμενε ότι η καγκελάριος θα πρόσθετε και το αβίαστο συμπέρασμα, ήτοι «…γι’ αυτούς τους λόγους θα επανεξετάσουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση τη χαλάρωση των μέτρων και την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση και θα δώσει χώρο σε μια νέα ανάπτυξη».

Αντ’ αυτών, την ακούσαμε να λέει ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια πραγματοποίησης των όρων του Μνημονίου στην ίδια ένταση, παρόλο που προκαλεί προβλήματα στους Ελληνες». Νομίζω ότι και αυτή η αποστροφή του λόγου Μέρκελ έρχεται να προστεθεί σε όσα «τρελά» ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, που άρχισαν με το «μακελειό» και κατέληξαν στη μη ανάγνωση του Μνημονίου αλλά στην υπουργική υπερψήφισή του!

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη γερμανική λογική, η οποία ενώ αποδέχεται την πλήρη αποτυχία των μέτρων που επιβλήθηκαν, εντούτοις επιμένει στη συνέχειά τους, παρόλο που είναι πασιφανές ότι οδηγεί έναν ολόκληρο λαό όχι μόνον στην πενία αλλά και την απελπισία, που είναι και ο σκληρότερος παράγοντας για την αναστροφή της πνιγηρής ατμόσφαιρας η οποία επικρατεί στην Οικονομία.

Εντέλει, όσο κι αν αρνούνται οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. να το παραδεχθούν, οι προτάσεις Σαμαρά στο λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ -έγιναν αντικείμενο χλευασμού από τον οικονομικό κολοσσό Γ. Παπακωνσταντίνου και στόχος θλιβερών δηλώσεων των οικονομικών εγκεφάλων του ΠΑΣΟΚ- αποδεικνύονται ως η μόνη λύση, έστω και σε αυτή την ύστατη ώρα που όλοι οι δείκτες έχουν πάρει αθεράπευτα την κατιούσα. Οταν ρωτήσαμε τον αρχηγό της Ν.Δ. για το «πακέτο μέτρων» που τότε εισηγείτο, είχε απαντήσει: «Μα, δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα.

Αυτή είναι η διεθνής οικονομική πρακτική που ακολουθείται σε όλον τον κόσμο, σε ανάλογες περιπτώσεις βαθιάς ύφεσης. Δεν παίρνεις μέτρα ασφυξίας για την Οικονομία, αλλά της δίνεις το περιθώριο να αναπνεύσει και να κυκλοφορήσει το χρήμα».

«Εμείς φτάσαμε στο σημείο σήμερα να ντουφεκάμε ένα ευρώ», μου είπε χτες επιχειρηματίας, ο οποίος παλαιότερα εθεωρείτο από τους πιο επιτυχημένους στο χώρο της ένδυσης. Αναρωτιέμαι αν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, δεν θα μπορούσε -για τη σωτηρία της Ελλάδας και των πολιτών της- να επιβάλει την εφαρμογή της φορολογικής χαλάρωσης από τώρα και να μην περιμένει την επόμενη των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: