Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οχι άλλο… λιβάνι








Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 16/11/2011


Από τη στιγμή που σύρθηκε εκτός πρωθυπουργίας ο Γ. Παπανδρέου, οι Πολίτες πήραν μια βαθιά ανάσα. Είναι το αίσθημα ανακούφισης, που κατακλύζει τον καθένα μας όταν αποφεύγεται ένας μεγάλος κίνδυνος. Γιατί ο Γ. Α. Παπανδρέου δρούσε ως ωρολογιακή βόμβα, που το ρολόι της πηγαίνει λάθος και δεν ξέρεις ποια στιγμή θα εκραγεί… Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε δύο χρόνια που κάθε εξάμηνο σωζόμασταν και εκείνος, κατά δήλωσή του, μας απέσυρε από το χείλος του γκρεμού, σε τηλεοπτικά διαγγέλματα, για να φτάσουμε στην τραγωδία του δημοψηφίσματος, ώστε αυτή τη στιγμή να έχουν πρόβλημα τα Ταμεία να πληρώσουν συντάξεις.

ΩΣΤΟΣΟ, θα ήταν λάθος να περάσουμε από την κατάσταση της μαζικής κατάθλιψης στη φάση της μαζικής υπεραισιοδοξίας. Γιατί η άφευκτη πραγματικότητα λέει ότι καλός και άγιος ο κ. Λ. Παπαδήμος αλλά μάγος δεν είναι, για να ανατρέψει την καταστροφική διετία Παπανδρέου και να μας πάει πίσω στο 2009, σβήνοντας τα ενδιάμεσα. Βλέπω ότι καλλιεργείται σκόπιμα -από γνωστά ΜΜΕ- η «βεβαιότητα» ότι τώρα θα λυθούν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα και ότι κατοχυρώνεται και μόνον με την παρουσία Παπαδήμου στην πρωθυπουργία η θέση μας στην ευρωζώνη. Δεν ξέρω ποια συμφέροντα υπηρετούνται ούτε και μου αρέσει η ενασχόληση με τη συνωμοσιολογία.

Θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι διθύραμβοι -θυμάμαι τους ανάλογους από τις ίδιες πένες για τον Παπανδρέου- και οι μεγαλοστομίες, αν διάβαζαν προσεκτικά την εμπεριστατωμένη ανάλυση της οικονομίας που έκανε αντί προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Παπαδήμος στη Βουλή, έστω και με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο. Ο κίνδυνος, λοιπόν, για τη θέση μας στην ευρωζώνη αν δεν καλυφθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι εδώ!

Και δεν αναφέρομαι στην καταβολή της έκτης δόσης, που απαιτεί «δήλωση μετανοίας» από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, αλλά στη δήλωσή του ότι, για να μείνουμε εντός της ευρωζώνης και να μην αποτελούμε το άχθος της, είναι ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι και νέοι φόροι μπορούν να μπουν γιατί η τρύπα πάτο δεν έχει. Και οι μισθοί θα κοπούν ακόμη περισσότερο. Και οι συντάξεις θα μειωθούν και ένας στους τρεις Ελληνες πλέον θα ζει -ζει;- κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο κ. Παπαδήμος ήταν σαφής όταν έλεγε ότι το Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση έχουν όρους και κανόνες που πρέπει να εκπληρωθούν.

ΤΟ ΜΟΝΟ παρήγορο είναι ότι έβαλε και την αναπτυξιακή διάσταση, όπως την παρουσίαζε ο Α. Σαμαράς για να εισπράττει τις ειρωνείες του φωστήρος Γ. Παπακωνσταντίνου, που η οικονομική πολιτική του, σύμφωνα με συναδέλφους του, υπήρξε εγκληματική. Ας περιμένουμε. Ετσι κι αλλιώς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: