Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα του αέρα







Κύρα Αδάμ
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 3/11/2011


Τα δημοψηφίσματα γίνονται προκειμένου να καταγραφεί η λαϊκή ετυμηγορία για μείζονος σημασία θέματα, που καθορίζουν την τύχη και την πορεία της χώρας για πολλές δεκαετίες. Τουλάχιστον έτσι ξέραμε μέχρι τώρα.

ΣΗΜΕΡΑ οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται μπροστά στο πρωτόγνωρο θέαμα, η κυβέρνηση να εξαγγέλλει βαρύγδουπα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, του οποίου ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο και τον ακριβή χρόνο διενέργειάς του, με καθαρό στόχο να... παραμείνει αυτή στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν επέλεξε τυχαίως αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει την ευαισθησία της απέναντι στις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις για τα μέτρα του Μνημονίου, ζητώντας το δημοψήφισμα.

ΑΝ η ευαισθησία αυτή ήταν ειλικρινής, το δημοψήφισμα θα είχε γίνει για τη δανειακή σύμβαση του Μνημονίου, τον Μάιο του 2010, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν ή όχι να μπουν στη μεγάλη οικονομική περιπέτεια για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δεν έγινε, όχι μόνον γιατί η κυβέρνηση βιαζόταν να περάσει το Μνημόνιο, αλλά γιατί, προφανώς, δεν ήξερε ούτε η ίδια τι ακριβώς την περίμενε στη συνέχεια. Δεν σκέφτηκε το δημοψήφισμα ούτε όταν υποχρεώθηκε να περάσει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος -όταν ήξερε πολύ καλά ποια δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα θα εφάρμοζε για τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ δημοψήφισμα το σκέφτηκε τώρα, αφού η απόφαση κορυφής της Ε.Ε. για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν προκάλεσε αισθήματα ευφορίας στους πολίτες, που όχι μόνον δεν «ευχαρίστησαν» την κυβέρνηση, αλλά, αντιθέτως, δείχνουν με πολλούς τρόπους την άγρια δυσφορία τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επομένως αναζήτησε έναν τρόπο να ανακόψει τη λαϊκή δυσφορία, αλλά και να αποδυναμώσει το πείσμα του συνόλου της αντιπολίτευσης εναντίον του Μνημονίου, ώστε να μην εξαναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, αφού η χώρα φανερά βαδίζει πλέον σε ακυβερνησία.

Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ του δημοψηφίσματος ήταν μια μελετημένη κίνηση, για το τέλος του Δεκεμβρίου ή τις αρχές του νέου χρόνου. Γιατί; Μέχρι τότε θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, θα είχε συναφθεί η νέα δανειακή συμφωνία ύψους 130 δισ. ευρώ και θα αυξανόταν κατακόρυφα η πίεση προς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αν δεν ψηφίσουν θετικά τότε θα διακινδυνεύσουν να τα χάσουν όλα και να μείνουν άφραγκοι.

ΤΑ πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι, γιατί οι θυμωμένοι πλέον Ευρωπαίοι απειλούν σοβαρά να αναστείλουν κάθε απόφασή τους έως ότου η κυβέρνηση προχωρήσει πολύ γρήγορα στο δημοψήφισμα, που δεν μπορεί να αφορά τα «υπεσχημένα» και φυσικά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: