Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Διαχρονική αξία







Λώρη Κέζα
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 6/10/2010

Το «παλαιόν» ΠαΣοΚ έχει το προσωνύμιο «πασοκαρία» που κάνει ρίμα με πολλές ακατάλληλες λέξεις. Ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης έχει σχέση με τις ρίμες αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα κουσούρια του παλαιοκομματισμού. Ο ποιητής του Κινήματος είναι ένα από τα στελέχη για τα οποία μπορεί να καμαρώνει ο πολιτικός κόσμος. Η τελευταία του παραίνεση προς τους συναδέλφους του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν διπλή. Αφενός πρότεινε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, δηλαδή να κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και να επιχειρηματολογούν, αφετέρου συνέστησε προσοχή στις δηλώσεις σχετικά με απεργίες και κινητοποιήσεις. Εν ολίγοις έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Επίσης έχει την οξυδέρκεια να αξιολογεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε.

Ο κ. Χυτήρης ανήκει σε εκείνους που επιμερίζουν τις ευθύνες για το χάλι της οικονομίας. Είπε: «Είναι αλήθεια ότι περάσαμε χρόνια ευημερίας αλλά και σπατάλης.

Η κατάσταση ξέφυγε. Οι πολιτικές ηγεσίες έχασαν το νήμα με την πραγματικότητα. Δεν θέλησαν ή δίστασαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες και να ενεργήσουν αναλόγως. Ολοι έχουμε τις ευθύνες μας και δικαίως οι πολίτες διαμαρτύρονται». Είναι λοιπόν χρήσιμος στην κυβέρνηση κάποιος που αποδέχεται ευθέως τη συμμετοχή του στο «έγκλημα»; Σε μια εποχή όπου ως μοναδικό προσόν των πολιτευτών παρουσιάζεται το νεαρόν της ηλικίας, σε μια εποχή όπου όλοι έχουν το αλάθητο, η εμπειρία ανθρώπων όπως ο κ. Χυτήρης έχει την αξία της.

Η τοποθέτηση του κ. Χυτήρη στο υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε μια σύντομη παρανόηση για τα καθήκοντά του. Είναι συστηματικός θεατής παραστάσεων και συναυλιών που δεν έχουν ούτε κοσμικό χαρακτήρα ούτε φλας. Πλην όμως δεν ανέλαβε τα των γραμμάτων και των τεχνών. Ας μην παραπονιόμαστε, η κουλτούρα δεν πάει ποτέ χαμένη, ακόμη και αν υπηρετεί τον τομέα της ενημέρωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού πήρε υπό την επίβλεψή του μια κρατική τηλεόραση που ολίσθαινε στη φτήνια.

Κακά τα ψέματα, το πιο εύκολο στην ΕΡΤ είναι να γίνουν περικοπές, το πιο δύσκολο αφορά τον προσδιορισμό μιας νέας αισθητικής. Υπάρχουν βέβαια και τα πρακτικά ζητήματα. Οσον καιρό βρισκόταν εκτός κυβέρνησης ο κ. Χυτήρης εργάστηκε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τη χάρτα της ενημέρωσης. Οι προτάσεις αφορούν τις άδειες λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, τις ρυθμίσεις για την ενημέρωση στο Διαδίκτυο, την αξιοπιστία στις μετρήσεις θεαματικότητας.

Η θητεία του κ. Χυτήρη στα μέσα ενημέρωσης είναι ομήλικη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Οταν άρχισαν να εκπέμπουν τα πρώτα κανάλια το 1989, διοριζόταν εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Διετέλεσε σε διάφορες φάσεις υφυπουργός, υπουργός Τύπου ή κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γνωρίζει τα μέσα ενημέρωσης σαν την τσέπη του - και φαίνεται ότι η τσέπη του δεν είναι παραγεμισμένη. Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, εξοχικό 48 τ.μ. στην Κέρκυρα, οικόπεδο 4 στρεμμάτων στη Μεσσηνία, οικία 121 τ.μ. στο Ναύπλιο. Ακούγονται πολλά αυτά τα ακίνητα αλλά οφείλουμε να υπολογίσουμε ότι μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση (98.000 ετησίως) υπάρχουν και τα εισοδήματα της συζύγου. Η Μαρία Φαραντούρη, αν κάνει «ααα» γεμίζει ένα στάδιο θαυμαστές.

Ο κ. Χυτήρης αναλαμβάνοντας εκ νέου το χαρτοφυλάκιο της ενημέρωσης μπαίνει σε μια νέα οδύσσεια. Δύσκολη πορεία, σαφής στόχος. Υποθέτουμε ότι δεν θα χάσει το χιούμορ του, όπως το εκφράζει μέσα από τους στίχους του:

Δεμένος τρυφερός αλλιώτικος Δεμένος στο κατάρτι μου.

Τόσα νερά στο δωμάτιό μου!

Ας έρθουν οι σύντροφοι Ας έρθουν οι σειρήνες Ας έρθει- έστω- ένας υδραυλικός.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Λωριτάκι μου. Γι αυτό σ΄αγαπάω γιατί έχεις ιδιαίτερο τρόπο να τα λες!!!

Solaris