Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός για κάθε χρήση







Λώρη Κέζα
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 1/10/2010


O Τζέιμς Μποντ είναι πολύ τυχερός.

Είναι ο «007». Για τον έλληνα πολίτη υπάρχει μαξιμαλισμός στους κωδικούς αριθμούς. Διαθέτει νούμερο στο αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο το δηλώνει παντού. Αν τύχει και το χάσει, θα πάρει νέο αριθμό, οπότε θα χρειαστεί να ενημερώσει παντού. Αν στη συνέχεια παντρευτεί, θα κάνει μια νέα γύρα αλλαγών παντού. Και όταν λέμε παντού, το εννοούμε: σε τράπεζες, στην Εφορία, στο ταμείο του. Η αλλαγή αριθμού είναι κάτι που θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά του. Πέρα από αυτόν τον αριθμό, διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, αριθμό στην άδεια οδήγησης, αριθμό δημοτολογίου, αριθμό διαβατηρίου, αριθμό μητρώου στον ασφαλιστικό φορέα του, που όμως δεν συμπίπτει με τον ΑΜΚΑ. Ενα μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης σχεδιάζει να τα συμμαζέψει όλα αυτά σε μια κάρτα, στην «κάρτα του πολίτη».

Η «κάρτα του πολίτη» είναι κάτι που υπάρχει σε άλλες χώρες ως αυτονόητο. Ο κάτοικος έχει από την ώρα που γεννιέται τον έναν και μοναδικό κωδικό του, από το μαιευτήριο ως την τελευταία πνοή. Πρόκειται για έναν αμετάκλητο αριθμό, τον οποίο μπορεί να απομνημονεύσει και να χρησιμοποιεί παντού, για να γραφτεί στο σχολείο, για να βγάλει πιστοποιητικά, για να νοσηλευθεί, για να φορολογηθεί. Είναι τόσο παλιά η ιδέα που σε προηγμένες χώρες καταβάλλονται συντάξεις σε ανάλογες «κάρτες του πολίτη». Στα καθ΄ ημάς θα προτιμηθεί μια μεσοβέζικη λύση. Η νέα κάρτα θα συνενώνει όλους τους κωδικούς αριθμούς των Ελλήνων. Εν ολίγοις οι νέες ταυτότητες θα αναφέρουν αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ και, για να μην πάνε πεταμένα τα λεφτά προηγούμενου εγχειρήματος, θα αναγράφεται και ο ΑΜΚΑ.

Υποτίθεται ότι η νέα «κάρτα του πολίτη» θα πρέπει να τεθεί σε «επιχειρησιακή» λειτουργία εντός του 2011. Υποτίθεται επίσης ότι για τον λόγο αυτόν η αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης θα αποδεσμεύσει σύντομα τα κονδύλια, ώστε να προχωρήσει η ψηφιοποίηση όλων των υπουργείων. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λοιπόν θα πρέπει να «τρέξει» από το νέο πόστο του κάτι που είχε αναγγείλει τον Απρίλιο. Τότε, στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη, είχε ειπωθεί ότι η έκδοση της «κάρτας του πολίτη» θα πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Από την ίδια Διεύθυνση είχε ανακοινωθεί ότι θα εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες.

Τότε είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η κάρτα και η ταυτότητα θα είναι διαφορετικές.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν χρειάζεται αυτή η νέα πολυκάρτα πολίτη ή αν γίνεται επιτακτική η ανάγκη να πέσει χρήμα στην αγορά, με όποιον τρόπο. Τώρα θα διακινηθούν 150 εκατ. ευρώ, ίσως με διεθνή διαγωνισμό. Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι να πέσουν λεφτά στην αγορά και να γίνουν δουλειές, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να βγει κάρτα που θα περιλαμβάνει το ζώδιο και το αγαπημένο έδεσμα του πολίτη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει όλο αυτό το νεφελώδες πρόσχημα γύρω από την ανάγκη να φτιαχτεί μια νέα κάρτα που αντί να λύνει τα προβλήματα των κωδικών αριθμών απλά τα επαυξάνει.

Ο ΑΜΚΑ είναι υπερβολικά φρέσκα για να μην επιδέχεται βελτιώσεις. Η ιδέα στη βάση είναι σωστή: με το που γεννιέται κάποιος αποκτά το νούμερό του. Γιατί αυτό το νούμερο να μην αξιοποιηθεί για πάσα χρήση; Μια νέα βάση δεδομένων θα μπορούσε να φτιαχτεί συν τω χρόνω- ίσως με χαμηλότερο κόστος. Φαίνεται όμως ότι οι κυβερνήσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη στις σπάταλες, μαξιμαλιστικές ιδέες.







Δεν υπάρχουν σχόλια: