Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οι αθλητικές επιπτώσεις της προπαγάνδας του ΟΠΑΠ







Φίλιππος Συρίγος
Αθλητικογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 10/10/2010


Το «super deal» της Superleague με τη NOVA (176 εκατ. ευρώ για τα τέσσερα επόμενα χρόνια), από τη μία γέμισε με σιγουριά τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά, από την άλλη, άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων των υπόλοιπων (κυρίως των ομαδικών) αθλημάτων, που ξαφνικά διαπίστωσαν ότι είναι οι φτωχοί συγγενείς του ελληνικού αθλητισμού -αν και σταθεροί τροφοδότες του με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο...

Φυσικά, τα παράπονά τους δεν στρέφονται προς τη συνδρομητική τηλεόραση αλλά προς τον ΟΠΑΠ, ο οποίος, με την ασταμάτητη προπαγάνδα του υπέρ του ποδοσφαίρου, εκτίναξε στα ύψη τις μετοχές ενός αναξιόπιστου πρωταθλήματος, καταδικάζοντας όλα τα άλλα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ) σε πλήρη αφάνεια ή και αδυναμία διεξαγωγής.

Οι ισορροπίες διασαλεύθηκαν από τη χρονιά που καθιερώθηκε το «Πάμε Στοίχημα», χάριν του οποίου ο ΟΠΑΠ άρχισε να μοιράζει απλόχερα τεράστια ποσά για να ενισχύσει και να προωθήσει το ποδόσφαιρο, το οποίο του εξασφαλίζει περίπου το 95% του τζίρου αυτού του χρυσοφόρου... προϊόντος.

Η πολιτική αυτή επί της ουσίας υπερίσχυσε της κυβερνητικής πολιτικής στον αθλητισμό, γιατί εκτός από τις χρηματικές επιχορηγήσεις εκφράζεται και με μια φοβερή προπαγάνδα υπέρ του ποδοσφαίρου, η οποία αποδείχθηκε ισοπεδωτική για τα άλλα αθλήματα.

Κλασικότερο παράδειγμα, η χορηγούμενη από το «Στοίχημα» «Αθλητική Κυριακή», της κρατικής τηλεόρασης, που επί σειρά ετών δεν ανέφερε ούτε λέξη για άλλο άθλημα πριν από τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα! Κάπως έτσι ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να πιστεύει ότι αθλητισμός ίσον ποδόσφαιρο και ότι τα υπόλοιπα σπορ χρησιμεύουν σε κάποιους γραφικούς για να περνάνε την ώρα τους...

Οπως ήταν αναπόφευκτο πάντως, η συνεχής πριμοδότηση του ποδοσφαίρου και η εκτίναξη των τηλεοπτικών του εσόδων σε δυσθεώρητα ύψη προκάλεσε την αναμενόμενη απώλεια... στήριξης των αφεντικών του, που τώρα επιχειρούν να μπουν περίπου ως συνέταιροι στον ΟΠΑΠ και στα ταμεία του κράτους! Και όλ' αυτά, παρ' ότι το αφελληνισμένο πρωτάθλημά τους προσελκύει στα γήπεδα ελάχιστους πιστούς, πέραν των συμμοριών οργανωμένων οπαδών, που το έχουν υπό την κατοχή τους!

Θα μπορέσει, άραγε, το κράτος να διαπιστώσει την εφιαλτική πραγματικότητα και να κάνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά; Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν να αφυπνίζουν τις θιγόμενες αθλητικές ομοσπονδίες, που εμφανίζονται αποφασισμένες να διαδηλώσουν το δίκιο τους και να ασκήσουν πιέσεις στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Πάμε καλά, γιατί μέχρι σήμερα εκινούντο μεταξύ ψευτοπαλικαρισμών και επαιτείας, με τον ΟΠΑΠ να τους δίνει ψίχουλα και να εισπράττει θερμές ευχαριστίες, μετά θεαματικών υποκλίσεων... Γιατί δεν είχαν καταλάβει (και ίσως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ούτε και τώρα) ότι σημαντικότερες από τις όποιες μικρές ή μεγάλες οικονομικές επιχορηγήσεις δίνει ο ΟΠΑΠ είναι η τρομερή προπαγάνδα που ασκεί υπέρ του ποδοσφαίρου.

Αυτή έχει διαλύσει τα άλλα ομαδικά σπορ και αυτή απειλεί να τσακίσει, εν τέλει, το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: