Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Γκάλοπ της πλάκας





Γιάννης Μακρυγιάννης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" - 15/11/2009


Ασφαλώς τέτοιες ώρες μεγάλων πολιτικών αλλαγών και διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου δεν είναι στις προτεραιότητες να αναλύσουμε τα γκάλοπ και την αξιοπιστία τους. Έχει ωστόσο σημασία να επισημάνουμε μερικά πράγματα, μια και η τηλεοπτική δημοκρατία και ο εθισμός μας σε τέτοιες μεθόδους πρόβλεψης και ανάλυσης των πολιτικών πραγμάτων έχουν αποκτήσει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή συμπεριφορά.

Οι εταιρείες γκάλοπ, λοιπόν, όσο κι αν η συμφωνία των καναλιών τις έχει στο απυρόβλητο, την πάτησαν κανονικά για μία ακόμη φορά. Τίποτα δεν προέβλεψαν. Τους κάνουν πλάκα οι ψηφοφόροι με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι προβλέψεις τους μέσα σε μερικές ώρες. Καμία εταιρεία δεν έπιασε τη συντριβή του Καραμανλή και κυρίως την αποσύνθεση και την κατάρρευση της Ν.Δ. Όλες έλεγαν μέχρι και την τελευταία ώρα ότι η Ν.Δ. μπορεί να πιάσει και το 35%, τελικά προσγειώθηκε στο 33,4%. Καμία εταιρεία δεν έπιασε τη μεγάλη διαφορά των δέκα και πλέον πόντων, που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Κάποια μάλιστα εταιρεία προέβλεπε το απόγευμα της Κυριακής (!) ότι θα παιχθεί και η αυτοδυναμία! Τελικά το ΠΑΣΟΚ προσγειώθηκε στις 160 έδρες!

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οι εταιρείες γκάλοπ απέκτησαν μεγάλη διασύνδεση με τα κόμματα και το κράτος και δεν κράτησαν άθικτη την αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους συμφωνίες. Και αν συνεχίσουν έτσι, θα γελάει ο κόσμος μαζί τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: