Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Προπαγάνδα και ένοπλη προπαγάνδα






Σοφία Βούλτεψη
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 29/10/2009


«Η πληροφορία που δεν αξιοποιείται εκδικείται. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ. Οσους αστυνομικούς και αν έχεις στη διάθεσή σου είναι άχρηστοι χωρίς αξιολόγηση των πληροφοριών. Αλλά συνήθως οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν απλώς να είναι αρεστοί στον πολιτικό τους προϊστάμενο.

Οσο για το νέο υπουργό, δεν θα βοηθηθεί στη δουλειά του με μεγαλόστομες εξαγγελίες περί νόμου και τάξης και καλλιέργεια ενός α λα Εντγκαρ Χούβερ προφίλ. Μερικά πράγματα γίνονται χωρίς να λέγονται. Και η προπαγάνδα είναι άχρηστη χωρίς της πληροφορίες».

Με αυτές τις δύο παραγράφους τελείωνα το άρθρο μου προχθές, λίγες ώρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγία Παρασκευή. Δεν ζητούσα καλύτερα ένα τσουβάλι λίρες; Διότι η προπαγάνδα αποδίδει μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι δεν θα βρεθείς αντιμέτωπος με την ένοπλη προπαγάνδα. Και τέτοια σιγουριά δεν υπάρχει.

Αλλά δεν βαριέσαι. Παλιά του τέχνη κόσκινο του κ. Χρυσοχοΐδη. Το 2002, ως αρμόδιος πάλι υπουργός, μας φλόμωσε στα τσερόκια, στις κουκούλες και στις συνεντεύξεις Τύπου. Το 2003, ως γραμματέας του κόμματος, διακήρυσσε πως «θα γίνουμε μια ιστορική γενιά, θα κερδίσουμε για τέταρτη συνεχή φορά. Είμαστε μια ανίκητη μηχανή». Και μέσα στο πάθος του έβγαζε το σακάκι του και το πετούσε κάτω. Το κράτος είχε μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο κόμμα και οι διαδηλωτές περνούσαν πλέον κάτω από το γραφείο του στη Χ. Τρικούπη και όχι από τη Βουλή ή το Μαξίμου.

Τον καιρό που το κόμμα του βρισκόταν στην αντιπολίτευση παρομοίασε την Αθήνα με την Καμπούλ. Όταν ξανάγινε υπουργός Δημόσιας Τάξης, θυμήθηκε τα παλιά μεγαλεία… Κατέλαβε τα Εξάρχεια, μάζεψε τους αστυνομικούς από στόχους, που ενδεχομένως να κινδυνεύουν απροστάτευτοι, έδιωξε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την εισβολή σε χώρο παρουσίασης βιβλίου στα Εξάρχεια.

Δηλώσεις επί δηλώσεων, μεγαλοστομίες, νόμος και τάξη. Υπάρχουν δουλειές που γίνονται χωρίς να διακηρύσσονται. Η αθόρυβη δουλειά είναι αυτή που αποδίδει. Ηλθε και το κερασάκι στην τούρτα με την επικήρυξη των τριών, πάλι με τυμπανοκρουσίες. Μήπως να περιοριστεί η προπαγάνδα στη δημόσια διαβούλευση για τα κρατικά αυτοκίνητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: