Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Γενιά του πρόσκαιρου





Λώρη Κέζα
Αρθρογράφος

Άρθρο της στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 31/10/2009


Κανείς δεν αρέσκεται στο προσκύνημα βουλευτών. Είναι λοιπόν άδικο αυτό που ακούγεται, ότι οι σταζιέρηδες επεδίωξαν χαρωπά να φιλήσουν ουρημένες ποδιές για μια πρόσκαιρη δουλειά. Είναι επίσης πολύ υπεροπτική η άποψη ότι η χαμηλή αμοιβή των επιμορφούμενων τούς ξεφτιλίζει. Οταν υπάρχει ανάγκη, κανένα έσοδο δεν προσβάλλει. Τα μίντια και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν βαλθεί να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα στους χιλιάδες υπο-αμειβόμενους. Εντείνουν τα ενοχικά συμπλέγματα και καλλιεργούν κόμπλεξ κατωτερότητας. Υφέρπει η άποψη ότι οι εργαζόμενοι φταίνε για τη δεινή θέση τους διότι παρέκαμψαν το κράτος δικαίου (με ρουσφέτι) και εκ του πονηρού ανέχτηκαν τον βούρδουλα (για να διοριστούν). Με την ίδια λογική τα θύματα βιασμού φταίνε που δεν φορούσαν γάντια του μποξ. Μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης οι σταζιέρηδες υψώνουν τη γροθιά τους σε έναν μάταιο αγώνα. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας «υπάρχει σαφής κυβερνητική απόφαση και δεν αλλάζει». Για κάποιον που έχει ψηφιστεί από 100.000 ψηφοφόρους και είναι το πρότυπο του χαμογελαστού, προσηνούς πολιτικού δεν αρκεί η απολογία. Ετσι ο δημοφιλέστατος διαχώρισε τη στάση του, λέγοντας ότι «και να ήθελα δεν μπορώ να αλλάξω κάτι».

Οι σταζιέρηδες δεν θα βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον όχι άμεσα. Αυτό το ξέρει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αν και πρόσφατα ενημερώθηκε για τα εργασιακά. Μετά την απόδοση δικαιοσύνης ποια είναι η πρόταση του υπουργού προς τους νέους που ξέμειναν από απασχόληση; Πριν από οποιαδήποτε απάντηση θα θέλαμε να μάθουμε πόσοι στ΄ αλήθεια είναι αυτοί. Κατά την κυβέρνηση 30.000, κατά τις οργανώσεις 80.000. Οσοι και αν είναι, δεν έχουν και πολλές επιλογές, θα κάνουν ξανά μια χαμηλά αμειβόμενη, επισφαλή δουλειά, χωρίς ωράρια, πιθανώς χωρίς ασφάλιση, χωρίς το όνειρο της εφ΄ όρου ζωής εξασφάλισης. Με κλειστές τις πόρτες στους δήμους και στο Δημόσιο δεν μένουν και πολλές επιλογές. Θα βγάλουν μπλοκάκι για να παρέχουν υπηρεσίες αραιά και πού και να κερδίζουν τόσα ώστε να πληρώνουν μόνο το Ταμείο τους. Θα πάνε στο σκλαβοπάζαρο, στις εταιρείες ενοικίασης υπαλλήλων, αλλά ούτε και εκεί θα στεριώσουν καθώς σταδιακά θα καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας. Από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου δεν προκύπτει πρόταση για την απορρόφηση όλου αυτού του πληθυσμού σε αξιοπρεπείς, καλοπληρωμένες δουλειές. Θα στερήσει το ελάχιστο χωρίς αντιπρόταση.

Υπάρχει πράγματι μια ηττοπάθεια όταν αποδέχεται κανείς τον Μεσαίωνα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και όσες υπάρχουν, ταπεινώνουν τον άνεργο και τον εργαζόμενο. Ο κ. Λοβέρδος καλείται να εφαρμόσει μιαν άτεγκτη πολιτική ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαφυλάξει τη δημοτικότητά του. Η αδυναμία του να λύσει το πρόβλημα, η επίρριψη ευθυνών σε ανωτέρους και η κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν λειτουργούν προς όφελός του. Η πολιτική τύχη ενός προσώπου ασφαλώς μάς είναι αδιάφορη συγκριτικά με το μέλλον δεκάδων χιλιάδων νέων. Προσώρας το μόνο που κάνει ο υπουργός είναι να τους δείχνει τον δρόμο για κινητοποιήσεις. Οι επιμορφούμενοι θα βγουν στον δρόμο και θα μείνουν εκεί για να κάνουν τον βίο αβίωτο στην κυβέρνηση. Για να αποφευχθεί η Επανάσταση ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από ένα μακιγιάζ στους εργασιακούς νόμους. Δεν αρκεί να χαλαρώσει το λάστιχο της ελαστικής εργασίας αλλά να ανακοινώσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με ονόματα και αριθμούς ανά νομό. Υπάρχει άραγε πλάνο ή πάει στα κουτουρού, ακολουθώντας την επικαιρότητα και διαφυλάσσοντας την εικόνα του;

Προς το παρόν ο κ. Λοβέρδος έχει κάνει εκκαθάριση του τοπίου από τους αμαρτωλούς, κομματικούς σταζιέρηδες που ροκάνιζαν το αμύθητο ποσό των 500 ευρώ τον μήνα. Ενας σύμμεικτος πληθυσμός επιστημονικού προλεταριάτου και ατόμων που τώρα ψάχνουν για δουλειά σε φαστ φουντ και εταιρείες κούριερ. Ενας πληθυσμός που δεν ρίχνει κυβέρνηση αλλά σίγουρα κατακρημνίζει βουλευτή από την πρώτη θέση. Τι να κάνει ο κακομοίρης; Εφαρμόζει πολιτική αλλωνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: