Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Το πιάσατε το υπονοούμενο;





Πάσχος Μανδραβέλης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" - 7/4/2009


Aν ποτέ γίνει γλωσσολογική ανάλυση όσων λένε οι πολιτικοί και μετρηθούν οι λέξεις που εκστομίζουν είναι σίγουρο ότι το «κάποιος» (σε όλα τα γένη και όλες τις πτώσεις) θα βρίσκεται στο τοπ 10 σε ό,τι αφορά τη συχνότητα εκφοράς του. Κυρίως από την ακροδεξιά. «Κάποιοι εχθρεύονται τη χώρα». «Κάποιοι δεν θέλουν τον τόπο να προκόψει». «Υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται όταν ο λαός αποπροσανατολίζεται». Ποιοι είναι αυτοί; Ποτέ δεν μαθαίνουμε. Το «κάποιος, κάποια, κάποιοι, κάποιες» εκφέρεται περίπου ως ένδειξη μαγκιάς: εμείς ξέρουμε, αλλά δεν σας λέμε. Υπάρχει μια σκοτεινή συνωμοσία που δεν μπορούμε να σας πούμε, αλλά καλά είναι να ξέρουν αυτοί (ή αυτές) ότι ξέρουμε. «Κάποιοι πρέπει να πάρουν το μήνυμα».

Έτσι ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης για τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που αναζωπυρώνει η αποστολή της δικογραφίας Παυλίδη στη Βουλή, δήλωσε: «Φαίνεται ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και δυστυχώς όχι με την ατζέντα των ευρωεκλογών. Κάποιοι μεθόδευσαν την εξέλιξη της υπόθεσης Παυλίδη, ώστε να στερήσουν από τις ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους».

Ποιοι λοιπόν μπορεί να «μεθόδευσαν την εξέλιξη της υπόθεσης Παυλίδη ώστε να στερήσουν από τις ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους». Δεν γνωρίζουμε, ούτε ελπίζουμε ότι θα μας πει ο κ. Καρατζαφέρης γι’ αυτό πρέπει να πάμε στην εις άτοπον απαγωγή.

Κατ’ αρχάς πρέπει να αποκλείσουμε τον ΛΑΟΣ. Αν και τα λαϊκιστικά κόμματα ποτέ δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά θέματα, από τη στιγμή που ο αρχηγός του καταγγέλλει τη συνωμοσία δεν μπορεί να τη μεθοδεύει. Μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε και τη Νέα Δημοκρατία, εκτός αν πιστέψουμε ότι τα κόμματα αυτοκτονούν. Δεν μπορεί μια παράταξη να προτιμά να συζητιέται ένα σκάνδαλο που μπορεί να στείλει ένα στέλεχός του στο ειδικό δικαστήριο, προκειμένου να στερηθούν οι ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους.

Η εξ ευωνύμων αντιπολίτευση (το ΠΑΣΟΚ και τα δύο κόμματα της Αριστεράς) που μπορεί να το ήθελαν, αλλά μάλλον δεν μπορούν. Είναι αδύνατον να φανταστούμε ότι η αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερη επιρροή στη δικαστική εξουσία από την κυβέρνηση για να μεθοδεύσει η πρώτη την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή παραμονές των ευρωεκλογών, ενάντια μάλιστα στη θέληση της δεύτερης.

Τι απομένει; Κάποιος αόρατος ξένος δάκτυλος, ισχυρός για να μεθοδεύσει μια τέτοια συνωμοσία και γενικώς δεν γουστάρει τα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτός ο δάκτυλος αποκλείεται να είναι εβραϊκός, όσο κι αν θα ήθελε ο ΛΑΟΣ να φορτώσει κι αυτό το κρίμα στον «διεθνή σιωνισμό». «Τα κυρίαρχα θέματα των ευρωεκλογών» δεν αφορούν το Παλαιστινιακό, ούτε κάποιο άλλο θέμα για το οποίο κόπτεται το Ισραήλ. Ποιος άλλος ισχυρός δάκτυλος απομένει; Αυτός του Ομπάμα. Οι Αμερικανοί από παλιά ζήλευαν την Ευρώπη και ήθελαν να τη διαλύσουν. Γι’ αυτό είναι σίγουρο ότι θα έκαναν τα πάντα ώστε να έρθει η δικογραφία για τον κ. Παυλίδη στη Βουλή για «να στερήσουν από τις ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους».

«Το πιάσατε το υπονοούμενο;» που ’λεγε και ο τηλεοπτικός Γιώργος Καρατζαφέρης ή μήπως πρόκειται για μία από τις συνήθεις πομφόλυγες του προέδρου του ΛΑΟΣ;




Δεν υπάρχουν σχόλια: