Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Απολογισμός







Άννα Παναγιωταρέα

Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 16/12/2011

Μήνυμα αισιοδοξίας προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός με τον «απολογισμό» του πρώτου μήνα της διακυβέρνησης της κυβέρνησης «συμμαχίας». Σε μια τέτοια συγκυρία, όπου οι πολίτες νιώθουν βαθιά απογοήτευση από την άσκηση της πολιτικής και κατέχονται από άκρως αρνητικά συναισθήματα για τους πολιτικούς, όπου έχουν περιστείλει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και έχουν περιορίσει την καθημερινότητά τους στα απολύτως αναγκαία, πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η σταδιακή -έστω- αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, που θα απορρέει από ενέργειες που μπορούν να αξιολογηθούν θετικά. Τα λόγια δεν περνούν πια.

ΕΠΕΤΑΙ ο σχεδιασμός για την επαναφορά της αισιοδοξίας, που θα συμβάλει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που υπερισχύει αυτή τη στιγμή στην καθημερινή μας πρακτική, συρρικνώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Ο κ. Παπαδήμος πιστώνει τη διακυβέρνησή του με τρία επιτεύγματα τα οποία όμως δεν αντέχουν στην κριτική τους αξιολόγηση.

Το πρώτο, η κυβέρνηση συμμαχίας, δεν είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς των υπουργών αλλά η τολμηρή απόφαση του Α. Σαμαρά να δεχθεί τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης τρικομματικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι δύο επόμενοι στόχοι, τους οποίους ο κ. Παπαδήμος καταγράφει ως «επιτυχίες». Αλλά η καταβολή της έκτης δόσης δεν έγινε επειδή «δούλεψαν» οι αρμόδιοι παράγοντες και εστέφθη από επιτυχία η στρατηγική τους. Είναι το αποτέλεσμα της απόφασης Σαμαρά να στείλει την επιστολή με τις θέσεις του, διαβεβαιώνοντας τους δανειστές μας ότι ως ο επόμενος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αρνηθεί τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο επίτευγμα, τουλάχιστον κατά το τυπικό μέρος του, με την ψήφιση του Προϋπολογισμού και από τα τρία κόμματα, με τις όποιες εκφρασθείσες επιφυλάξεις. Θα έχουμε πράγματι σημαντική κυβερνητική επιτυχία, αν ο Προϋπολογισμός εκτελεσθεί, έστω με κάποιες αποκλίσεις και όχι με την τέλεια ανατροπή του, όπως συνέβη με τους Προϋπολογισμούς Γ. Παπακωνσταντίνου, που αποδείχθηκαν πρόχειροι, άσχετοι, διαβλητοί, διάτρητοι. Εμείς, αντίθετα από τον κ. Παπαδήμο που εκφράζει την ικανοποίησή του, θα καταθέταμε τους φόβους μας. Η εικόνα που αποπνέει η κυβέρνηση είναι ενός πολυμηχανήματος παλαιάς τεχνολογίας, που ελάχιστα γρανάζια τρέχουν, άλλα αργούν και τα περισσότερα είναι σκουριασμένα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ και αυτός ότι καθημερινά εμφανίζεται ένας υπουργός, δημόσια, που καταφέρεται εναντίον άλλου, σε βαθμό που να αποτελεί το ειδησεογραφικό θέμα της ημέρας και όχι η ανάδειξη της προσπάθειας που θα έπρεπε νυχθημερόν να καταβάλλεται για να βγει το όχημα της ανάπτυξης από το βάλτο. Ωστόσο, για να δοθεί αυτή η εικόνα χρειάζεται δουλειά. Μήπως ο κ. Παπαδήμος θα έπρεπε να παρακολουθεί συστηματικά το έργο των υπουργών, ώστε στον επόμενο απολογισμό να μπορεί να πει πράγματι τι έκανε η κυβέρνησή του αλλά -και το κυριότερο- τι δεν θα έχει κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: