Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ρεστοράν «Η συνέλευση»






Λώρη Κέζα

Αρθρογράφος
Άρθρο της στην ιστοσελίδα "Βήμα on line" - 29/11/2011

Πόσο γρήγορα ανατράπηκαν οι συσχετισμοί! Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που ο κ. Γιάννης Ραγκούσης ήταν μόνιμος παραστάτης του αρχηγού. Μαζί κυκλοφορούσαν και οι κάμερες τους απαθανάτιζαν να χαμογελούν ανεβαίνοντας σε κυλιόμενες σκάλες. Ελεγαν ορισμένοι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου και κατόπιν Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ ξεφύτρωσε από πουθενά. Ζήλιες. Ήταν η εποχή όπου όλοι θα σκότωναν γ ια να μπουν κάτω από τη φτερούγα του κ. Γ.Παπανδρέου. Από την πρώτη μέρα λοιπόν ξεκίνησε η απόπειρα εξευτελισμού. Ελεγαν ορισμένοι ότι ο κ. Ραγκούσης ήταν ξένο σώμα στο κόμμα ενώ στην πραγματικότητα πολιτικοποιήθηκε στην ΠΑΣΠ στο Αριστοτέλειο.Ελεγαν ότι δεν μπορεί ένας αριστούχος φοιτητής των Οικονομικών να χρειάζεται 8 χρόνια για να πάρει το πτυχίο του. Έλεγαν ότι δεν ήξερε ξένες γλώσσες οπότε δεν ήταν άξιος για τη θέση συμβούλου που έλαβε στο γραφείο Παπουτσή στην Ευρώπη. Κι επειδή δεν μπορούσαν να το βρίσουν ως ανεπάγγελτο άρχισαν τα ανέκδοτα τύπου «πιάσε δυο μπιφτέκια». Για όσους προσέβλεπαν στο μακρινό μέλλον, ο κ. Ραγκούσης ήταν ένας άνθρωπος που έπρεπε να βγει από τη μέση. Να λοιπόν που όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνουν οι εκλογές. Ο κ. Ραγκούσης διοργανώνει μια ακόμη πολιτική συγκέντρωση αναφέροντας ότι «πρέπει να γκρεμίσουμε το παλιό καθεστώς».

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται σε εστιατόριο της Σοφοκλέους με την ελπίδα να μετατραπεί σε εκκλησία του Δήμου: «θέλουμε η συνάντησή μας να θυμίζει συνέλευση», αναφέρει η πρόσκληση.« Να πάρουν τον λόγο όλοι και να πουν τη γνώμη τους, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, να πλακωθούμε αν είναι ανάγκη, αλλά και να καταλήξουμε στο πλαίσιο αρχών που μας εκφράζει σήμερα. Στον διάλογο αυτό καλωσορίζουμε όλους τους φίλους μας και όλους όσους έχουν την διάθεση να συμμετέχουν, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν μαζί μας και πολιτικοί, πρόθυμοι να μας ακούσουν και έτοιμοι να δεσμευτούν». Κατά την κομψή έκφραση, ο κ. Ραγκούσης «δηλώνει παρών», όχι για πρώτη φορά. Η αποψινή εκδήλωση στο Baccaro εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων της ομάδας «Π80» με την οποία νιώθουν οικειότητες οι πασπίτες της δεκαετίας του ΄80 (όπου «π» πασόκ, πασπ, πολιτική). Υπολογίζεται ότι με την ευρύτερη ομάδα συνομιλούν περί τα 300 άτομα.

Το κάλεσμα δεν έχει ιδεολογικό στίγμα. Χρησιμοποιεί όρους ηθογραφίας λέγοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί «η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η σπατάλη, τα φέουδα, τα προνόμια, η κλεπτοκρατία, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, το πελατειακό κράτος». Κάποιος άλλος από τους «παρόντες» των ημερών λέει ότι ο κ. Ραγκούσης κάνει πολύ φασαρία χωρίς να έχει να επιδείξει έργο. Και δεν αναφέρεται στην περίοδο της πίκας και των ταξιτζήδων. Αναφέρεται στην μεταρρύθμιση την οποία εμφανίζεται να έχει κάνει ο κ. Ραγκούσης. Λέγει λοιπόν χαρακτηριστικά ο αντίπαλος ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με νομοσχέδια», θέλοντας να υποτιμήσει τον «Καλλικράτη». Δεν ξέρουμε αν οι συνενώσεις των Δήμων θα καταγραφούν ως επανάσταση όμως οι ζυμώσεις που έγιναν δημιούργησαν ιδιαίτερη ανησυχία στους φερέλπιδες αρχηγούς αλλά και στους ανθρώπους του προέδρου. Ο κ. Ραγκούσης ανέπτυξε δικό του δίκτυο ανθρώπων σε όλους τους νομούς. Εστησε «προσωπικό μηχανισμό». Δεν ξέρουμε πού θα του βγουν όλα αυτά. Ετσι όπως διαμορφώνονται οι ισορροπίες μπορεί να ελπίζει στα καλύτερα και να φοβάται τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: