Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σπεύδουν βραδέως






Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" - 30/11/2011

Εχω αποφύγει να αναφερθώ στη συζήτηση περί ηγεσίας και τα συναφή στο ΠΑΣΟΚ για έναν απλό λόγο: επειδή έως τώρα δεν έχω δει καμία τέτοια συζήτηση. Ή, όπως έλεγε και ο Τζακ Κένεντι σε μια από τις αγαπημένες του εκφράσεις, «ακούω πολλή φασαρία στον διάδρομο αλλά δεν βλέπω κανέναν να μπαίνει στο δωμάτιο».

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανησυχητικό για ένα κόμμα το οποίο σε ένα τρίμηνο από τώρα θα βρίσκεται (σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα) ένα βήμα από την κάλπη. Μάλλον σπεύδουν βραδέως...

Ακούω ότι οι εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να προταχθούν της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Προφανώς και αλίμονο. Αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι θα παρεμποδιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, αν το ΠΑΣΟΚ αρχίσει να εξετάζει το μέλλον του.
Διότι μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση: το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και, κατά προέκταση, της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Η οποία δεν θα είναι πλήρης, ούτε καν χρήσιμη, αν δεν περιλαμβάνει μια σοβαρή και ψύχραιμη αξιολόγηση του παρελθόντος. Τα τελευταία δυο χρόνια ήλθαν τα πάνω κάτω στην Ελλάδα κι αυτό δεν μπορεί ούτε να το αγνοήσει κανείς ούτε να το προσπεράσει. Ακόμη περισσότερο που το ΠΑΣΟΚ έπεσε ουσιαστικά και σχεδόν εθελοντικά από την εξουσία, μόλις δυο χρόνια μετά από μια περιφανή εκλογική νίκη.

Τι έφταιξε, λοιπόν; Ποιος έφταιξε; Τι πήγε στραβά; Γιατί τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ολα είναι μέρος της συζήτησης. Μια συζήτηση την οποία - ούτως ή άλλως - κάνουν κάθε βράδυ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα που δεν περιμένουν κανένα επίσημο ΠΑΣΟΚ «να ανοίξει τις διαδικασίες».

Αλλά μια συζήτηση, η οποία καταλήγει εκ των πραγμάτων στο θεμελιώδες ερώτημα: πώς θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές; Διότι τα κόμματα δεν είναι λέσχες προβληματισμού (τις οποίες ουδόλως υποτιμώ...) αλλά οργανισμοί πολιτικής δράσης. Ο κάθε προβληματισμός τους σε αυτήν τη δράση καταλήγει - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...

Μόνο που αν τηρηθεί στοιχειωδώς το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, σε δυο μήνες από τώρα θα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος και, μάλιστα, μιας εκλογής με τα χειρότερα προγνωστικά για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, λοιπόν, χρόνος για ξόδεμα; Δεν μου φαίνεται. Αντιθέτως καταλαβαίνω ότι μάλλον υπάρχει διάθεση να τον ξοδέψουν.

Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι τα πράγματα δεν θα περιμένουν το ΠΑΣΟΚ. Και γι' αυτό, όπως θα έλεγε και ο Κένεντι, ωραία η φασαρία στον διάδρομο αλλά μάλλον πρέπει να ανοίξει και καμία πόρτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: