Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

«Χειροβομβίδα»






Άννα Παναγιωταρέα

Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 29/11/2011


Θα πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να κυριαρχεί το αίσθημα της αυτοκαταστροφής αν επιμένουν στο να παραμείνει ή να είναι και πάλι υποψήφιος ο Γ. Α. Παπανδρέου. Και δεν είναι από εκείνα τα ζητήματα που πρέπει να μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, όταν δεν είμαστε προσκείμενοι προς αυτόν τον πολιτικό χώρο. Για τον απλούστατο λόγο ότι μια σθεναρά και ισορροπημένη πολιτικά αντιπολίτευση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ και να κληθεί σε συνεργασίες ή και να τις συνδιαμορφώσει σε κυβερνητικό σχήμα, όπως χρειάστηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όπου η Νέα Δημοκρατία, συντεταγμένα υπό τον Α. Σαμαρά, ανάλαβε ευθύνες μεγαλύτερες και από εκείνες τις οποίες της αναλογούσαν. Το να επιμείνουν κάποιοι «παπανδρεϊκοί» να μείνει ή να επανεκλεγεί ο Γ. Α. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εκτός του θλιβερού μηνύματος πολιτικής ελαφρότητας που στέλνουν στους Πολίτες, σημαίνει ότι καταπατούν και το καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο ήδη έχει εκπνεύσει ο χρόνος κατά τον οποίο ο Γ. Α. Παπανδρέου είναι πρόεδρός του. Και δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ με τον τέως, αν δεν έστελνε σε όλα τα ΜΜΕ -τα διεθνή- το περιοδικό «Spiegel» αποσπάσματα από τη συνέντευξή του, που αποδεικνύουν ότι όχι μόνον δεν έχει αίσθηση της ζημίας που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, σε ώρα που θα πρέπει όλοι να μετρούν τις κουβέντες τους.

Οτι αυτός άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, από τον Δεκέμβρη 2009, στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο που παρέστη με την επίσημη ιδιότητά του -τρομάρα μας!-, λέγοντας αθλιότητες εναντίον των Ελλήνων -τέτοιες που ίσως ούτε εχθρός της Ελλάδας δεν θα εκστόμιζε-, δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι αρχηγοί των κρατών, τα ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. φρόντισαν ώστε να μεταφερθούν όσα είπε «λέξη λέξη» και σ’ εμάς. Θα ήλπιζε όμως κανείς ότι μετά τα όσα έπαθε, κάτι θα είχε μάθει, παρόλο που η γιαγιά μου επέμενε ότι «παλιό γαϊδούρι νέα περπατησιά δεν βγάνει».

Και κρίνει αυτός τους Ελληνες ότι ζουν στη διαφθορά της φοροδιαφυγής, ότι τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά από το κράτος, ότι είναι φυσιολογικό το πελατειακό σύστημα για μερικούς πολιτικούς, ότι «έκανε και αυτός κάποια λάθη» -έτσι αορίστως-, αλλά ότι κανείς δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει τον τόπο… Υποθέτω ότι θα εννοούσε αφού δεν τα κατάφερε αυτός! Χειροβομβίδα απασφαλισμένη ο Γ. Α. Παπανδρέου, που περιφέρεται πλέον αδέσποτος στην Ευρώπη υβρίζοντας την Ελλάδα, την οποία αυτός οδήγησε στο χείλος της καταστροφής.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ καθήκον των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τολμήσουν, να συμφωνήσουν, να οργανώσουν τάχιστα τις διαδικασίες από τις οποίες θα απαλλαγεί το κόμμα τους από έναν άνθρωπο που, πέραν του ονόματος Παπανδρέου, για τη διαιώνιση της οικογενειοκρατίας, δεν τους προσέφερε τίποτε περισσότερο. Ή μάλλον τους προσφέρει τη διάσπαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: