Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το (θρά)σος του κ. Σημίτη









Πάνος Αμυράς
Διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου»
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 3/10/2011


ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στην «Καθημερινή» ήταν εμπεριστατωμένο και με καλή τεκμηρίωση. Ο κ. Σημίτης περιέγραψε με σαφήνεια τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ανέλυσε τις επιπτώσεις από ένα νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους και εκτίμησε με ειλικρίνεια ότι εάν μέχρι το 2014 δεν τιθασεύσουμε το έλλειμμα και την ύφεση, τότε θα βρεθούμε εκτός ευρώ με μια πιθανή νέα ισοτιμία της τάξης των 600 δραχμών.

Το συγκεκριμένο άρθρο είχε μόνο μία αδυναμία: το όνομα του συντάκτη του. Ο κ. Σημίτης έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα για να τις υπερβαίνει ως ένας απλός αρθρογράφος. Θα περίμενε κανείς με το κείμενό του να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο έδωσε την έγκρισή του στην GoldmanSachs το 2001 να κρύψει «χρέος» ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα φορτώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση στο έλλειμμα του 2009, καταδικάζοντας τη χώρα σε αδιέξοδη λιτότητα;

Γιατί επί των ημερών του, με την αποκαλούμενη «δημιουργική λογιστική», ωραιοποίησε τη δημοσιονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η χώρα να ενταχθεί στο ευρώ με ισοτιμία που ήταν υψηλότερη από την πραγματική; Ακόμη και τώρα πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα είχε ενταχθεί στο ευρώ με χαμηλότερη ισοτιμία (πχ. 390 δραχμές προς ένα ευρώ αντί των 340,75), η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της θα ήταν υψηλότερη και οι αντοχές μεγαλύτερες.

Πώς εξηγεί ο κ. Σημίτης ότι, επί πρωθυπουργίας του, οι πιο στενοί συνεργάτες του κυκλοφορούσαν με βαλίτσες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία; Ξεχνά ότι ως «καταλληλότερος» ουσιαστικά θεσμοθέτησε τη νομότυπη διαπλοκή παραδίδοντας τη χώρα στις υπερτιμολογήσεις των προμηθευτών και των εργολάβων; Τι έκανε για να προλάβει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που το κόμμα του υμνούσε, γιατί επέλεξε το πιο ακριβό σχέδιο για τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί φόρτωσε το δημόσιο χρέος με προκαταβολές υποβρυχίων και 50.000 συμβασιούχους, που μονιμοποιήθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση;

ΑΣΦΑΛΩΣ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ δεν είναι ο μοναδικός φταίχτης για τη σημερινή τραγική κατάσταση. Ούτε μπορεί κανείς να ακυρώσει ορισμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του ασφαλιστικού, που ακυρώθηκαν από το ίδιο του το κόμμα. Ομως, το SOSτου κ. Σημίτη για την οικονομία μοιάζει με εκείνο των αξιωματικών του «Τιτανικού» που το έστειλαν αφού πρώτα είχαν χτυπήσει το παγόβουνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: