Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η κυβέρνηση μπροστά σε πολιτικό και οικονομικό Βατερλώ







Πάνος Αμυράς
Διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου»
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 6/8/2011


Ο πολιτικός βερμπαλισμός που χαρακτηρίζει τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δεν είναι ικανός για να καλύψει το έλλειμμα αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής.

Δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στη Βουλή ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε ούτε βήμα από τον εφαρμοστικό νόμο, όταν η πραγματική δημοσιονομική βελτίωση θα προέλθει μόνο εάν αλλάξει πλήρως ο σημερινός σχεδιασμός που βασίζεται στην υπερφορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων.

Το πιο αστείο σε αυτή την άσχημη περίοδο για τη χώρα είναι οι ασκήσεις ψυχολογικής ανάτασης που επιχειρεί ο κ. Βενιζέλος, με επιχειρήματα που δεν στέκουν πουθενά. Λέει για παράδειγμα ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου μπήκε «πάτος στο βαρέλι του χρέους» όταν το έλλειμμα τρέχει με ρυθμό άνω του 10% διευρύνοντας τις ανάγκες δανεισμού. Προτάσσει την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όταν την ίδια ώρα δίνει φορολογική αμνηστία μέσω της κατάργησης του πόθεν έσχες για την προσέλκυση «παραγωγικών» επενδύσεων. Υποστηρίζει ότι τον Ιούλιο υπήρξε ανάκαμψη στα δημόσια έσοδα με αύξηση 3%, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα με εγκύκλιο ζητούσε από τις υπηρεσίες του να μην πραγματοποιήσουν επιστροφές φόρου τις τελευταίες ημέρες του μήνα μεταθέτοντας τις υποχρεώσεις για τον Αύγουστο. Ακόμη και η «εκτίναξη» των τελωνειακών εσόδων τον περασμένο Ιούλιο κατά 10% δεν προήλθε από την έγερση των εισπρακτικών μηχανισμών αλλά εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα υπέφερε από τις κινητοποιήσεις των φορτηγών Δ.Χ. και δεν γίνονταν εκτελωνισμοί καυσίμων.

Ομως ο Προϋπολογισμός δεν κλείνει με ψέματα, ούτε «με καλή διάθεση και θετική ματιά», όπως είναι η νέα συνταγή Βενιζέλου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε να αυξήσει τον Σεπτέμβριο περαιτέρω τους φόρους μέσω της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, και ταυτόχρονα να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο εφαρμόζοντας το νέο μισθολόγιο. Φαύλος κύκλος λιτότητας δηλαδή.

Ωστόσο η Τρόικα στην αυγουστιάτικη επιθεώρησή της θα ζητήσει νέα δέσμη μέτρων εμμένοντας αυτή τη φορά στο σκέλος των δαπανών. Οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση φορέων θα τεθούν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχεί συνδικαλιστικά στο χώρο του Δημοσίου αλλά και στους απρόθυμους υπουργούς, που συμμετέχουν στη «λευκή απεργία» κάνοντας ρουτινιάρικα τη δουλειά τους χωρίς ίχνος σοβαρής μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας. Οι αποκρατικοποιήσεις, που αποτελούν ένα βασικό πυλώνα του προγράμματος, έχουν βαλτώσει όταν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπονται εισπράξεις 1,5 δισ. από τις πωλήσεις ΔΕΚΟ και 2,9 δισ. έως το τέλος του έτους.

Η αδυναμία του κ. Γ. Παπανδρέου να διαπραγματευθεί βιώσιμους όρους για την ανάκαμψη της οικονομίας και η τυφλή υποταγή του σε πολιτικές που έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση θα τον φέρουν αντιμέτωπο με κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά αδιέξοδα. Ο Σεπτέμβριος θα είναι βαρύς για το Μέγαρο Μαξίμου. Θα έχει πιστοποιηθεί η πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής ενώ η Τρόικα θα απαιτεί διαρκώς πρόσθετα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα υπόσχεται αλλά δεν θα πραγματοποιεί.

Η κοινωνική έκρηξη, από τα συσσωρευμένα προβλήματα στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, με την ανεργία να εκτινάσσεται κοντά στο 17%, θα βαρύνει περαιτέρω το κλίμα. Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε ο πολιτικός της χρόνος θα τελειώσει με τις επόμενες δόσεις…



Δεν υπάρχουν σχόλια: