Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Με το µαλακό!






Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" - 23/5/2011


ΝΑ ∆ΕΧΤΩ πως όσα λέγονται είναι αληθινά. Οτι τα πράγµατα είναι πολύ δύσκολα. Οτι η πέµπτη δόση του δανείου βρίσκεται στον αέρα. Κι ότι η χώρα κινείται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, τα πράγµατα είναι τόσο δύσκολα, το βασικό ερώτηµα είναι αφενός τι συνέβηκαι έγιναν τόσο δύσκολα (απόεκεί που έπιαναν τόπο «οι θυσίες του ελληνικού λαού») και αφετέρου τι ενέργειες αναλήφθηκαν ώστε να µη γίνουν τόσο δύσκολα.

Η ΠΡΩΤΗ απάντηση είναι απλή. Εγιναν δύσκολα διότιαπέτυχε το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Ηδη, το έλλειµµα του α’ τριµήνου ξεπερνάει τα οκτώ δισ.

Η ∆ΕΥΤΕΡΗ απάντηση είναι ακόµη απλούστερη. ∆υστυχώς, δεν έγινε απολύτως καµία ουσιαστική κίνηση ή ενέργεια για να αποφευχθεί ή να αντιµετωπιστεί αυτή η δυσκολία.

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Η κυβέρνηση το έχει ρίξει στην κουβέντα. Και η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ δυο πράγµατα. ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Πρόγραµµα που συζητείται σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο είναι µια υποχρέωσηγνωστή από τον περασµένο Μάιο και τέθηκε προς συζήτηση στις 15 Φεβρουαρίου µε επιστολή του Παπακωνσταντίνου.

ΠΕΡΑΣΕ, δηλαδή, ένας χρόνος και ακόµη το κουβεντιάζουµε. ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και η αξιοποίηση τηςδηµόσιας περιουσίας µπήκαν από την κυβέρνηση στο τραπέζιεπίσης στα µέσα Φεβρουαρίου.

ΠΕΡΑΣΑΝ, δηλαδή, σχεδόν τέσσερις µήνεςκι όχι µόνο δεν έχουν καταλήξει ακόµη στο τι και πότε θα πουλήσουν, αλλά δεν έχουν πουλήσει ούτε ένα κουτάκι τσίχλες – αυτό σηµείωσε και η Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της...

ΟΛΑ, ΛΟΙΠΟΝ, κινούνται σιγά και µε το µαλακό! Σε απελπιστικά αργούς ρυθµούς – αν υποθέσουµε ότι κινούνται... Σε ρυθµούς που πάντως δεν ανταποκρίνονται στη δραµατικότητα και την κρισιµότητα της κατάστασης, όπως η ίδια η κυβέρνηση την περιγράφει.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αναπτύσσονται διάφορεςδιαδοχικές φιλολογίες, οι οποίες λειτουργούν απλώς ως υπεκφυγές. Τελευταίο παράδειγµα, η ιστορία της συναίνεσης.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ τώρα από το(φιλο)κυβερνητικό ρεπορτάζότι ο Πρωθυπουργός θα πει αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς:

- ΦΕΡΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! ∆ΗΛΑ∆Η, τι προτάσεις; Ο Σαµαράς, ας πούµε, έχει προτείνει να καταργηθεί το πόθεν έσχες στην απόκτηση ακινήτων, µήπως και τονωθεί η αγορά της οικοδοµής.

ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ, όµως, µια τέτοιαπρόταση ο Πρωθυπουργός όταν, την ίδια στιγµή, τοκυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται άλλες προτάσεις για έκτακτη εισφορά σταακίνητα, αύξηση των αντικειµενικών αξιών και µείωση της αφορολόγητης αξίας;

ΓΙΝΕΤΑΙ από τη µια πλευρά να προσπαθείς νατονώσεις την αγορά κι από την άλλη να την πλακώνεις στις σφαλιάρες; ∆εν γίνεται! Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ, βεβαίως, θα ήταν να τους πει:

- ΦΕΡΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ! ΑΛΛΑ ∆ΕΝ ΞΕΡΩ αν έχουν πολλούς να του προτείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: