Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κασσιανή…







Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 18/4/2011


Διαβάζοντας στον ξένο Τύπο τα απογοητευτικά συγκριτικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγή, στη μεταποίηση, στις εξαγωγές, αντιλαμβάνεσαι ότι μόνον από ένα θαύμα, ως άλλος Λάζαρος, θα μπορούσε να αναστηθεί. Η εβδομάδα των παθών, στην οποία εισερχόμαστε σήμερα, ξεκίνησε για τη χώρα άμα τη αναλήψει της διακυβέρνησης από τον Γ. Παπανδρέου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να απορεί κανείς για την ευφυΐα του ανδρός, όταν επί ενάμιση χρόνο τον ακούμε να λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «χείλος του κρημνού», ενώ οι αποφάσεις τις οποίες παίρνει τη σπρώχνουν… να πέσει; Ακούμε στον σχολιασμό των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων τα δισεκατομμύρια που προβλέπεται να καταβάλει ο λαός από το 2012 έως και το 2015 να πέφτουν σαν χαλάζι. Αλλοτε είναι 22, άλλοτε ανεβαίνουν στα 23… Ποιος ξέρει! Τα έχει, μάλλον, χαμένα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως οπαδός του δόγματος «βλέποντας και κάνοντας».

Απορίας άξιον και πάλι: Στο Πανεπιστήμιο μαθαίνουμε ότι και τα οικονομικά οφείλουν να υπακούουν σε έναν προγραμματισμό, όσο κι αν εμφανίζονται μεταβλητοί οι παρακείμενοι παράγοντες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην αυλή του Συντάγματος, συναθροισμένο, περιμένει τους βαρβάρους της Τρόικας. Ετσι όπως τα κατάφερε, κατάντησε να προσβλέπει σε αυτούς ως μία κάποια λύση… Η παλιά παραδοσιακή απόλαυση της Κυριακής, με τις εφημερίδες ξεδιπλωμένες στο τραπέζι και τον καφέ, στο πλάι, στην ιεροτελεστία της ενημέρωσης, τείνει να γίνει εμμονή: Να διαβάσουμε όλα τα άρθρα για τις οικονομικές εξελίξεις, μήπως και κάπου, κάτι, στο βάθος, πήρε να χαράζει. Εις μάτην.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας συγχορδίας κυβερνητικών οργάνων που ο απόηχός της ανακαλεί παιδικές εικόνες, όταν στα «μεγάλα» πένθη –κανείς βασιλιάς, κανείς πρωθυπουργός, κανείς Αρχιεπίσκοπος– οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν Μπετόβεν! Λες και ήταν ο καταλληλότερος για τη συνοδεία, στην τελευταία κατοικία των επισήμων. Την Παρασκευή από «τον γύψο» της αλήστου μνήμης των ελληνικών του Γ. Παπαδόπουλου περάσαμε «στην εντατική» του Γ. Παπανδρέου. Τι θέλει ο χριστιανός και αναμοχλεύει ιατρικούς όρους που οδηγούν σε οδυνηρές εποχές και ανοίκειες συγκρίσεις;

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ και «ως κερασάκι στην τούρτα» η μη ποινή για την ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» του Μαντέλη. Σιγά να μη στάξει η ουρά του λαδωμένου ποντικού! Μα, υπάρχει η οποιαδήποτε παραγγελία ή προμήθεια του Δημοσίου που να μην κρύβει πίσω της και την «ανάλογη» SIEMENS του ΠΑΣΟΚ; Αύριο το απόγευμα, ακούγοντας «το τροπάριο της Κασσιανής», ο συνειρμός με την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα κυβέρνηση θα φαίνεται αυτονόητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: