Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το λίγο απ’ όλα είναι τίποτα







Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 14/5/2011


Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο ζόρικα, θα μπορούσε κανείς να «διασκεδάσει» με την κυβερνητική non paper απάντηση στις προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Πόσες οικονομικές γνώσεις, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να διαθέτει ο Γ. Παπανδρέου για να εννοήσει -από το Οσλο, όπου περνά το week end του- την εξής απλή ιστορία; Εχει μια αγελάδα που αρμέγει συνεχώς - ασχέτως αν χύνει το γάλα από την ανικανότητά του! Δεν της δίνει να φάει. Αλλά και δεν την ποτίζει. Και στο τέλος δεν τη βγάζει και στον ήλιο. Πόσο καιρό θα αντέξει η έρημη; Πόσο «λίπος» να έχει αποθέσει ώστε να κάψει τώρα, την ώρα των… ισχνών αγελάδων; Το ίδιο έκανε ο πρωθυπουργός και στην οικονομία. Αρμέγει κάθε μέρα τον ιδιώτη, τον επιχειρηματία, το συνταξιούχο, τις δημόσιες δαπάνες, την αγορά. Ολοι μαζί από την «πείνα και την κόπωση» δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και σωριάζονται ο ένας μετά τον άλλον κάτω.

Η Τρόικα, κλείνοντας το μάτι στον Σαμαρά, βρήκε ότι τα φορολογικά μέτρα που προτείνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν... Το «αν» που έβαλαν έχει να κάνει, ουσιαστικά, με την επιμονή των Βρυξελλών -που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει βάρος πίεσης μεγατόνων- να συμπράξει κι εκείνος και να συναινέσει στα μέτρα του νέου Μνημονίου, που ετοιμάζεται.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα αντιλαμβανόταν τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να εγκαταλείψει τώρα τις θέσεις που υποστηρίζει από έτους και να προσέλθει σε εκείνες που υπαγορεύει η Τρόικα και ασμένως αποδέχεται η κυβέρνηση. Και κανείς λογικός πολίτης δεν θα έκρινε ως αξιόπιστη την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αν ο αρχηγός της υποχωρούσε επειδή η κυβέρνηση θα υιοθετούσε αποσπασματικά κάποιες παραγράφους από την ολοκληρωμένη πρόταση, που κατέθεσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ενώπιον εκπροσώπων των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, στο Ζάππειο, την Πέμπτη. Ολοι όσοι δήλωσαν ότι η «πρόταση Σαμαρά» δίνει ελπίδα εξόδου από το αδιέξοδο, τι θα έλεγαν άραγε αν ο κ. Σαμαράς δήλωνε ικανοποιημένος ότι η κυβέρνηση υιοθετεί δυο-τρεις προτάσεις του και τις άλλες τις ρίχνει στα «σκουπίδια»;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάνει πολιτική «παίρνοντας ένα θεωρητικό κομμάτι από δω, δανειζόμενη μία πρακτική από εκεί». Αλλο παράδοξο και αυτό! Αν, όμως, ξέρει κάτι καλά ο κ. Παπανδρέου, είναι τα αγγλικά. Δεν του επανέλαβε κανείς αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες; «A little of all is nothing» (το λίγο απ’ όλα είναι τίποτα)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: