Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αδικη η περαίωση, πιο άδικη η αύξηση του ΦΠΑ







Θανάσης Λυρτσογιάννης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Έθνος" - 20/9/2010


Περαίωση για όλους ή αύξηση του ΦΠΑ; Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι το δίλημμα των ημερών, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα, παραγνωρίζοντας την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία. Εσοδα στα ταμεία και μετά βλέπουμε είναι η λογική που κυριαρχεί.

Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά, όταν αυξάνεις μεν τα έσοδα, αλλά πλήττεις την κατανάλωση, βάζεις εμπόδια στην ανάπτυξη και χαλάς το κλίμα, τότε τα τυχόν οφέλη θα είναι περιστασιακά. Αν εξετάζαμε την περαίωση από την ηθική σκοπιά αλλά και την προεκλογική πολιτική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση θα ήταν αρνητική, γιατί επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες.

Ομως, στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να υπάρχουν ικανοί και αποδοτικοί ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί, ούτως ώστε να εισπραχθούν τα έσοδα. Οταν δεν υπάρχουν, μοιραία τίθεται το δίλημμα περαίωση για όλους ή αύξηση του ΦΠΑ. Ασφαλώς περαίωση για να μην πνιγούν η οικονομία και η αγορά, να μη στενάξουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά από το νέο κύμα ακρίβειας.

Μπορεί η περαίωση να είναι άδικη, αλλά πιο άδικη είναι η αύξηση του ΦΠΑ. Εξάλλου, με την περαίωση δεν θίγονται ευθέως οι πολίτες, ενώ με τον ΦΠΑ δοκιμάζονται για ακόμα μία φορά και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένα τα αποτελέσματα, γιατί δεν αποδίδεται όλος ο ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, πριν πάρει την απόφαση, ας το σκεφτεί σοβαρά. Γιατί, αν με την περαίωση για όλους εισπράξει 10 δισ., όπως έγινε γνωστό με διαρροές, τότε αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των εσόδων για την επόμενη διετία. Αν, μάλιστα, εισπράξει και ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υλοποιείται το μνημόνιο χωρίς να πληγεί η οικονομία εξαιτίας νέων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: