Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Προαγωγοί διαφθοράς







Γιώργος Ρωμαίος
τ. Υπουργός Δικαιοσύνης
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 18/7/2010


Η Siemens έχει αναδειχθεί σε «εθνικό προαγωγό διαφθοράς»! Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας κατέθεσαν δύο ογκώδεις φακέλους με 164 από το σύνολο των 500 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία με διοικήσεις νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια. Κατά τις εκτιμήσεις των επιθεωρητών η εταιρεία απεκόμισε τεράστια κέρδη και το Δημόσιο υπέστη ανυπολόγιστες ζημίες, κυρίως από την υπερκοστολόγηση της συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού και τις «αυτοδίκαιες» μίζες.

Η γερμανική εταιρεία και οι διοικήσεις των νοσοκομείων εμπνεύσθηκαν μια έξυπνη και νομιμοφανή κομπίνα. Η Siemens μετείχε στους διαγωνισμούς με πολύ χαμηλές τιμές και εξασφάλιζε την επιλογή της, με συνέπεια να ελέγχει σχεδόν το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία! Στη συνέχεια υπέγραφε συμβάσεις συντήρησης και προμήθειας των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία τους. Από τις συμβάσεις αυτές προέκυπτε το κέρδος και οι μίζες! Στο πόρισμα των επιθεωρητών αναφέρεται ότι μόνο για την αντικατάσταση λυχνιών του αξονικού τομογράφου στο Θριάσιο νοσοκομείο την περίοδο 2004- 2009 καταβλήθηκαν 511.991 ευρώ, δηλαδή πάνω από 100.000 τον χρόνο! Μόνο για έναν τομογράφο! Με δεδομένο ότι σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει πλήθος σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων και η γερμανική εταιρεία είναι ο «μοναδικός παίκτης» δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «όργιο σπατάλης και διαφθοράς».

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες αντέδρασε άμεσα και έδωσε εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών για τη διενέργεια αυτοτελών προκαταρκτικών εξετάσεων. Υπάρχουν οι φάκελοι των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας. Αφθονο το πρωτογενές υλικό και είναι προφανές ότι οι επιθεωρητές θα προσφέρουν και προφορικά στους εισαγγελείς χρήσιμη βοήθεια για να έχουμε κάπως σύντομα τα πορίσματά τους.

Υποθέτω ότι ο κ. Τέντες θα έχει ενημερωθεί για τις σοβαρές καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Την τελευταία εξαετία έχει διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές 450 υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και οι περισσότερες παραμένουν ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης! Τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για την τύχη τους και ότι αυτή η καθυστέρηση «κινείται στα όρια της αρνησιδικίας»!

Με αποδεδειγμένο, πλέον, τον απαράδεκτο- επιεικής ο χαρακτηρισμός - δικαστικό χειρισμό του σκανδάλου της Siemens με την εμπλοκή πολιτικών είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της κοινής γνώμης για την αποφασιστικότητα και τη συμβολή της Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση και πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο. Η χρονοβόρος διαδικασία δικαστικής εκκαθάρισης και καταδίκης ουσιαστικά ενθαρρύνει τη διαφθορά.

Η διαφθορά είναι «τανγκό για δύο». Δεν ευθύνεται μόνο ο υπάλληλος ή ο κρατικός λειτουργός ή ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος υποκύπτει στον πειρασμό της δωροδοκίας. Ευθύνη υπέχει και εκείνος, ο οποίος προσφεύγει στη δωροδοκία για να προωθήσει τα συμφέροντά του. Και είναι αυτονόητο ότι οι μίζες δεν καταβάλλονται από τα νόμιμα κέρδη αλλά από το Δημόσιο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πληροφόρηση για διώξεις και καταδίκες «προαγωγών της διαφθοράς». Αν, όμως, παραμένουν ατιμώρητοι, η διαφθορά στο Δημόσιο θα συνεχίζεται, διότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα υποκύπτουν στο δέλεαρ της μίζας. Η ποινή για τους προαγωγούς πρέπει να προχωρεί και στον αποκλεισμό των εταιρειών τους από το Δημόσιο και στην επιβολή μεγάλων προστίμων, για την, έστω και μερική, κάλυψη ζημίας που υπέστη το κράτος από τις υπερκοστολογήσεις ή τις παράνομες συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: