Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Οι νεοφιλελεύθεροι








Γιάννης Παντελάκης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 5/7/2010


Τα επιχειρήματα που ολοένα και συχνότερα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και κοινωνίας, παραπέμπουν στους Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο, γνωστούς θιασώτες ακραίων φιλελεύθερων επιλογών. Δεν ξέρω αν στα λίγα χρόνια που συμπορεύτηκαν μαζί τους -όταν τους φιλοξένησαν στα ίδια ψηφοδέλτια- ήταν ικανά για να επηρεαστούν από τις ιδέες τους, το σίγουρο είναι πως η γλώσσα που χρησιμοποιούν πολλοί υπουργοί παραπέμπει σε ιδεολογική βαρβαρότητα.

Αναφέρονται στα ασφαλιστικά ταμεία και η μόνιμη επωδός τους είναι πως δεν μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί σε τέτοιο βαθμό συντάξεις και παροχές. Ξεχνούν την υποχρέωση του κράτους να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους συνταξιούχους. Αναφέρονται στις δημόσιες συγκοινωνίες -λεωφορεία, τρένα κ.λπ.- και επικαλούνται τα δυσβάστακτα ελλείμματα που αυτές έχουν.

Ξεχνούν πως ένα στοιχειωδώς ευνομούμενο κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί κοινωνικά αγαθά, όπως οι δημόσιες μεταφορές, τις οποίες άλλωστε χρησιμοποιούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Παραμένοντας σ' αυτά τα δύο παραδείγματα, θα πρέπει οι συγκεκριμένοι νεοφιλελεύθεροι υπουργοί και λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πειστικά για τα αίτια του ύψους των πράγματι δυσθεώρητων ελλειμμάτων.

Οι έρευνες δείχνουν πως αν αντιμετωπιζόταν με επάρκεια η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη απασχόληση, τα ελλείμματα θα ήταν θεαματικά μικρότερα. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν πως αν στις προμήθειες των δημόσιων συγκοινωνιών (π.χ. ΟΣΕ που έχει 10 δισ. χρέη) δεν οργίαζαν τα σκάνδαλα, τότε δεν θα μιλάγαμε για τρομακτικά ελλείμματα. Ας αντιμετωπίσουν πρώτα με επάρκεια τα ουσιώδη προβλήματα, ας έδινε το κράτος όσα οφείλει και μετά ας μιλήσουμε για τις αναγκαίες λύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: