Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Facebook: Δεν μπορεί να σταματήσει την πώληση "φίλων"






Άρθρο από την εφημερίδα "Ημερησία" - 8/9/2009


Ένας Αυστραλός επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι πουλά "φίλους" μέσω του Facebook, υποστηρίζει ότι "δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς".
Νωρίτερα, το Facebook είχε προειδοποιήσει τα μέλη του πως αν τολμήσουν να αγοράσουν "φίλους" τους ηλεκτρονικά στην Αυστραλία, θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην υπηρεσία.

Ο Λέον Χιλ, 24 ετών, που ίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία uSocial, παραδέχεται ότι η αγορά και η πώληση "φίλων" παραβιάζει τους όρους λειτουργίας του Φέισμπουκ αλλά προσθέτει ότι "είναι αδύνατον να επιβληθούν κυρώσεις".
Ως γνωστόν η αυστραλιανή εταιρία uSocial προσφέρει πακέτα σε όλους τους χρήστες του Φέισμπουκ, τα οποία υπόσχονται να αυξήσουν θεματικά τους φίλους στη διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έναντι χρηματικού ποσού που κυμαίνεται μεταξύ 177 (για 1.000 χρήστες) και 1167 δολαρίων (για δέκα χιλιάδες χρήστες).

Η εταιρεία uSocial λέει ότι θα αποστέλλει μαζικά τους καταλόγους φίλων (friend requests, ή fan requests) σε περίπτωση που κάποιος έχει μια σελίδα και θέλει να την προωθήσει. Ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει ο πελάτης, η εταιρεία στέλνει από 1.000 έως 10.000 προσκλήσεις, με ένα μήνυμα που καλεί τον παραλήπτη να αποδεχτεί το αίτημα.
Ωστόσο, οι μέθοδοι της έχουν αποτελέσει αρκετές φορές στόχο δριμείας κριτικής.

Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για την αποστολή ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spamming) στο Τουίτερ (Twitter) (όπου εφαρμόζει παρόμοια τακτική), ενώ το digg.com επεχείρησε να βάλει φρένο στην πρωτοβουλία της να πουλάει ψήφους.

"Η uSocial παραβιάζει κατάφωρα τους όρους λειτουργίας μας και θα λάβουμε τα μέτρα μας", σχολίασε το Facebook.



Δεν υπάρχουν σχόλια: