Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Το «κλαράκι» των σίξτις έγινε 60





Νάταλι Χατζηαντωνίου
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 25/9/2009


Η Twiggy, το κάτισχνο παιδί-γυναίκα με το κούρεμα «κάσκα» και τα τεράστια μάτια με τις ψεύτικες βλεφαρίδες.

Αν κάτι συνέλαβε απολύτως το λονδρέζικο πνεύμα της δεκαετίας του '60 ήταν οι φωτογραφίες της - μαζί με αυτή των Beatles καθώς διασχίζουν την Abbey Road. Τα χρόνια όμως περνούν. Η Τουίγκι υποδέχεται τα 60ά της γενέθλια και η National Portrait Gallery της Αγγλίας τα γιορτάζει με την έκθεση «Τουίγκι: Μια Ζωή σε Φωτογραφίες» και την έκδοση ενός άλμπουμ.

Αφορμή για τον «Γκάρντιαν» να συναντήσει το αειθαλές σύμβολο των '60'ς που εξακολουθεί να εξασκεί το modelling, πιο πρόσφατα για τη διαφημιστική εκστρατεία των «Marks & Spencer». Με μακριά ξανθά μαλλιά, κανονικές βλεφαρίδες, αδύνατη αλλά όχι πια «σχεδόν ανορεξική», είναι μια ωραία, υγιής 60χρονη, που δεν φοβήθηκε τις ρυτίδες της: ούτε «μπότοξ» ούτε πλαστικές. Μόνο υγιεινή διατροφή, «πιλάτες» και μια καλή προσωπική σχέση με τον επί 21 χρόνια σύζυγό της, ηθοποιό Λι Λόουζον.

Σαράντα τρία χρόνια νωρίτερα, η Τουίγκι ήταν μια άσημη 17χρονη, που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στο «House of Leonard». Το διασημότερο ινστιτούτο ομορφιάς του Λονδίνου αναζητούσε δροσερά κορίτσια πρόθυμα να δοκιμάσουν τη νέα κόμμωση «κάσκα», που εισήγαγε ο δαιμόνιος Λέοναρντ και να φωτογραφηθούν με το νέο look.

Πολλές έσπευσαν, αλλά η Τουίγκι ήταν η μοναδική την οποία έτυχε να προσέξει η Ντέρντρε ΜακΣάρι, συντάκτρια Μόδας της «Daily Express». Τρεις εβδομάδες μετά, η φωτογραφία της ήταν ολοσέλιδη στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Το πρόσωπο του 1966». Εναν μήνα μετά πόζαρε για το «Vogue». Εναν χρόνο μετά το «New Yorker» έκανε ένα τεράστιο αφιέρωμα στο «Φαινόμενο Τουίγκι». Και μέχρι το 1970, όσο εκατοντάδες γυναίκες στον κόσμο λιμοκτονούσαν για να της μοιάσουν, εκείνη είχε σταθεί μπροστά από την κάμερα των διασημότερων φωτογράφων της εποχής: Ρίτσαρντ Αβεντον, Σεσίλ Μπίτον, Χέλμουτ Νιούτον, Γκι Μπουρντάν, Νόρμαν Πάρκινσον, Ρόναλντ Τρίγκερ, Μέλβιν Σοκόλσκι.

Μια επιλογή από τα καλύτερα στιγμιότυπα συνιστούν τη φωτογραφική της βιογραφία στην αγγλική Πινακοθήκη Πορτρέτων. Η Τουίγκι διασχίζοντας το Λονδίνο με ποδήλατο. Ολόκληρη η σειρά «Ολοι θέλουν να γίνουν Τουίγκι» του Σοκόλσκι, όπου το αυθεντικό μοντέλο φωτογραφίζεται με δεκάδες «ρεπλίκες» του -διαβάτες που δέχτηκαν να φορέσουν τη μάσκα Τουίγκι. Κι ακόμα: η Τουίγκι με μάλλινο καπέλο χαμογελάει στο φακό της φίλης της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ ή η Τουίγκι έγκυος απ' το φακό του Πάρκινσον. Υπάρχουν όμως και πιο πρόσφατα πορτρέτα της, όπως αυτά που της έκανε η περίφημη Ανι Λίμποβιτς, όταν εκείνη επέστρεψε το 1993 στην ενεργό δράση, ή τα άλλα που της τράβηξε ο Μπράιαν Ανταμς, αφήνοντας για λίγο το ροκ υπέρ του φωτογραφικού φακού.

Για την ίδια είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. «Μερικές φορές», λέει, «αναρωτιέμαι. Μα είμαι εγώ 60 ετών;».



Δεν υπάρχουν σχόλια: