Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Αγκάλιασε η Σύρος τ' Αρμενάκια








Γιώργος Κιούσης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 1/9/2009


Με ένα πλατύ χαμόγελο αθωότητας και ξεγνοιασιάς και ένα «μεγάλο» ευχαριστώ ανταποδίδουν τα Αρμενάκια την αγάπη τους στους Έλληνες.

Ήρθαν στη χώρα μας την Παρασκευή και για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές. Οικοδεσπότης για τέταρτη χρονιά το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, άνοιξε την «αγκαλιά» του σε παιδιά από την άλλοτε εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον Δήμο της Ανω Σύρου, έχουν κάνει πλέον θεσμό τη φιλοξενία παιδιών από αυτή την ταραγμένη γωνιά, θέλοντας να τους χαρίσουν λίγες μέρες ανεμελιάς και να τους μυήσουν στον ελληνικό πολιτισμό.

Φέτος ήρθαν στη χώρα μας δεκαεννιά παιδιά ηλικίας 10-15 χρόνων, πολύτεκνων κυρίως οικογενειών, που έχασαν τον πατέρα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Τα παιδιά αυτά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι. Αν και γνωρίζουν ελάχιστα για την Ελλάδα, δείχνουν ενθουσιασμένα που θα περάσουν λίγες μέρες εδώ απολαμβάνοντας τη θάλασσα, κάτι που δεν έχουν ξαναδεί. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και σας ευχαριστούμε πολύ για την καλοσύνη και τη φιλοξενία σας» ήταν τα λόγια της Ταμάρα, που συνοδεύει τα παιδιά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Χατζηκυριάκειο υποδέχεται τα παιδιά για λίγες μέρες, κάνοντάς τους ξεναγήσεις σε μνημεία του Πειραιά και της Αθήνας. «Είναι από τις καλύτερες στιγμές που ζούμε σαν ίδρυμα, να φιλοξενούμε παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές», είπε η Αναστασία Κατσιλιέρη, διευθύντρια Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριάκειου. Αυτές τις μέρες τα Αρμενάκια βρίσκονται στη Σύρο, όπου ο Δήμος της Ανω Σύρου τα φιλοξενεί προσφέροντάς τους αγάπη και οικογενειακή θαλπωρή, που τόσο ανάγκη είχαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: