Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Μεγάλο βήμα για την επιστροφή των Μαρμάρων






Εφημερίδα "Έθνος"
Κεντρικό άρθρο - 22/6/2009


ΕΙΧΑΜΕ χρόνια, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, να δούμε τη διεθνή κοινότητα να ασχολείται όχι απλώς θετικά, αλλά και εγκωμιαστικά για τη χώρα μας. Εγινε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Είναι ευνοϊκές και οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε.

ΞΕΡΟΥΜΕ καλά, βεβαίως, ότι δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Το είχαμε διαπιστώσει από τη στιγμή που η αξέχαστη Μελίνα έθεσε ανοιχτά το θέμα στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στους Βρετανούς και το διαπιστώνουμε και πάλι. Μπορεί το δίκαιο αίτημά μας να έχει κερδίσει υποστηρικτές και συμπαραστάτες, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται και είναι ισχυρές και επίμονες.

ΩΣΤΟΣΟ, η ύπαρξη και η λειτουργία του Μουσείου έχουν ενισχύσει αφάνταστα τη θέση μας. Η βρετανική πρόφαση για έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη στέγαση των Μαρμάρων έχει καταρρεύσει. Κι εκείνα που πλέον χρειάζονται είναι ο μεθοδικός σχεδιασμός των ενεργειών μας και η συστηματική και αποτελεσματικότερη δυνατή προβολή του αιτήματός μας. Δεν θα πρέπει να αφεθεί η προώθηση της εθνικής αυτής υπόθεσης στην κρατική γραφειοκρατία ή σε κάποια επιτροπή, της οποίας τα μέλη δεν θα διακατέχονται από το πάθος της υπεράσπισης μιας εθνικής υπόθεσης.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ μακρύς ασφαλώς ο δρόμος. Και δύσκολος. Αλλά ένα μεγάλο μέρος του το έχουμε ήδη διανύσει. Και μάλιστα υπό συνθήκες ασύγκριτα δυσχερέστερες από εκείνες που μας περιμένουν. Αυτό είναι που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε. Και τη συμπαράσταση της παγκόσμιας κοινότητας, που αποδεδειγμένα θα την έχουμε.

ΓΙΑΤΙ η άλλη αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι δεδομένη. Καμία πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα δεν θα σκιάσει την πορεία την οποία ήδη ξεκινήσαμε. Αυτήν τουλάχιστον την ωριμότητα, και μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα, σίγουρα την έχουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: