Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η φτώχεια θέλει ξανθιές !






Χρήστος Μιχαηλίδης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 1/6/2009


Στη Λετονία, το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με σκοπό να φέρουν λίγη χαρά στους απλούς πολίτες, που εδώ και περίπου 6 μήνες, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σχεδόν έχουν ξεχάσει τι πάει να πει διασκέδαση και έχουν βυθιστεί σε μια κατάσταση στενοχώριας και κατάθλιψης.

Το ωραίο είναι ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη λεγόμενη «Ένωση Ξανθών Γυναικών» της Λετονίας που, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θέλουν να διαψεύσουν τη φήμη ότι οι ξανθιές είναι χαζές και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσουν μιαν άλλη, ότι οι ξανθές ξέρουν να διασκεδάζουν. Η βαλτική αυτή χώρα των 2,3 εκατομμυρίων ψυχών είναι από εκείνες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ανεργία έχει ανεβεί στα ύψη (έφτασε στο 13,9% από το 9% το περασμένο 3μηνο) και έχουν περικοπεί μέχρι και 6,5% οι μισθοί σε όλο τον δημόσιο τομέα. Στις χθεσινές «χαρούμενες εκδηλώσεις», που είχαν βασικό σύνθημα τη φράση «ας κάνουμε τον κόσμο έναν πιο φωτεινό τόπο», έγιναν παρελάσεις, επιδείξεις μόδας και ένα τουρνουά γκολφ μόνο για ξανθιές. Η πρόεδρος της «Ένωσης Ξανθών Γυναικών», Μάρικα Γκίντερε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο κόσμος δεν μπορεί, όσο δύσκολη και αν είναι η οικονομική κατάσταση, να κλείνεται στο σπίτι του και ν' ακούει συνεχώς από την τηλεόραση «όλες αυτές τις γκρίζες ειδήσεις». Χρειάζεται, τόνισε, κάπου κάπου να το ρίχνεις και λίγο έξω. Όπως κάνουμε εμείς, ας πούμε...

Πατέρας με περίπου 2 ενδεκάδες παιδιά!

Ο ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΧΑΤΣΕΤ, 29 ετών, από την Αμερική, προσήλθε κατηγορούμενος σε δικαστήριο του Τενεσί για να εξηγήσει γιατί δεν στάθηκε συνεπής στην πληρωμή διατροφής για τα παιδιά του. Η απάντησή του (όπως και η περίπτωσή του) δεν ήταν τόσο απλή. Ο άνθρωπος έχει 21 παιδιά, τα οποία απέκτησε με 11 διαφορετικές γυναίκες. Μάλιστα, δύο φορές έγινε πατέρας 4 παιδιών μέσα σε έναν χρόνο. «Τι να κάνω; Είμαι απελπισμένος. Εργάζομαι με τον ελάχιστο μισθό ανειδίκευτου εργάτη. Όποτε μπορώ, δίνω όσα μπορώ σε κάποια από τα παιδιά μου, κυρίως στα πιο μικρά», είπε στο δικαστήριο, που δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, αφού ο νόμος καθορίζει πως, εάν ο πατέρας λαμβάνει τον ελάχιστο μισθό, δεν μπορεί καμιά αρχή να του πάρει ούτε μέρος αυτών. Στο δικαστήριο βρέθηκαν και οι περισσότερες πρώην γυναίκες του. Όλες είχαν παράπονο ότι «ο επιπόλαιος Ντέσμοντ», όπως τον έλεγαν, έχει εγκαταλείψει και αυτές και τα παιδιά τους στη μοίρα τους. Ο πολύτεκνος πατέρας είπε στο δικαστήριο ότι δεν σκοπεύει να σπάσει κάποιο ρεκόρ με το... επίτευγμά του και ότι αγαπάει όλα τα παιδιά εξίσου. «Θυμάσαι πώς τα λένε ένα ένα;», τον ρώτησε η δικαστής και εκείνος, πράγματι, τα ανέφερε ονομαστικώς με τη σειρά και την ακριβή ημερομηνία γέννησής τους. Τελικά αποφασίστηκε τα παιδιά να υποστηριχθούν οικονομικά από ειδικό ταμείο της τοπικής τους κοινότητας.







Δεν υπάρχουν σχόλια: