Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η ζωή δεν είναι παραμύθι







Λένα Γκίνη
(lenagini@hotmail.com)
Άρθρο της για το korinthiusmaximus.blogspot.com


Τα δεδομένα στη ζωή μας αλλάζουν με ρυθμούς ταχύτητας φωτός. Από τη μια στιγμή στην άλλη είναι δυνατόν να βρεθείς σε μονοπάτια δύσβατα, σκοτεινά, άγνωστα. Νιώθεις φοβισμένος και θες να κάνεις πίσω μα δεν γίνεται. Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε. Πρέπει να περάσουμε από δοκιμασίες. Μην αναρωτηθείς γιατί. Δεν έχει νόημα. Θα σπαταλήσεις άσκοπα ενέργεια να βρεις απάντηση σε ένα ερώτημα που, οποιαδήποτε απάντηση και αν έχει να σου δώσει, δεν θα σε ικανοποιήσει. Πάντα θα έχεις κάτι να του αντιτείνεις.

Κι όταν τα νέα δεδομένα, η νέα κατάσταση, που θα εγκατασταθεί με το έτσι θέλω στη ζωή σου σε κάνει να νιώσεις αλλόκοτα, η άμυνα του εαυτού σου θα είναι οι αναμνήσεις του πριν. Θα παίρνεις κουράγιο μέσα από αυτές. Θα νιώθεις την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρείς μέσα σου τουλάχιστον κάτι από την παλιά σου ευχαρίστηση. Λάθος. Η δύναμη που σε τραβάει πίσω δεν σου αφήνει περιθώρια να εξερευνήσεις το τώρα. Κι όμως αυτό είναι που έχει αξία. Στο τώρα ζεις. Είτε καλό είναι, είτε κακό, αυτό έχεις μπροστά σου.

Δεν είναι στο χέρι σου να το κάνεις όμορφο και δεν πρόκειται να σε γεμίσω με κλισέ του τύπου: ύστερα από μια βροχή πάντα βγαίνει ήλιος. Όχι.. Μπορεί η βροχή να κρατήσει μέρες, μήνες ακόμη και χρόνια, αναλόγως την κατάσταση, τη φάση στην οποία βρίσκεσαι, το χαρακτήρα σου, τη νοοτροπία και τις εμπειρίες σου.

Αναλογίσου τώρα μια ευτυχισμένη περίοδο της ζωής σου και μία δοκιμασία. Σκεφτόσουν τότε σχεδόν όπως τώρα. Δεν θα τα καταφέρω. Μου πέφτει πολύ. Και όμως τα κατάφερες. Επέζησες και στην συνέχεια έζησες. Προχώρησες. Στην αρχή με βήματα μικρά, δειλά. Στη συνέχεια με σταθερά και λίγο μεγαλύτερα. Στο τέλος έτρεξες. Ξέφυγες. Πήρες σε μία βαλίτσα όσα είχε να σου διδάξει αυτή η δοκιμασία και πλέον την ανοίγεις όποτε εσύ νιώθεις την ανάγκη.

Καλωσόρισε κάθε νέα εμπειρία. Στις περισσότερο δύσκολες χαμογέλασε. Είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Είναι αυτές από τις οποίες θα αποκομίσεις μαθήματα. Αναγνώρισε το γεγονός πως ήττα σημαίνει σοφία. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής σου.

Η ζωή δεν είναι παραμύθι. Αλλά ακόμα και αν ήταν θα ήταν γεμάτο δράκους.. Οπότε και πάλι αυτοί που ψήφισαν τον Νορβηγό φέτος στην Eurovision έρχονται στα λόγια μου. Προσωπικά ψηφίζω: «δύσκολος καιρός για πρίγκιπες».





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ζωή δεν είναι παραμύθι. Αλλά ακόμα και αν ήταν θα ήταν γεμάτο δράκους..

«δύσκολος καιρός για πρίγκιπες».

Auto ta leei ola!!!


Well done..