Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ελενα Μπασέσκου - Ξεχωρίζει για δύο πράγματα ...



Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιογράφος - Άρθρο του στον "Ελεύθερο Τύπο" - 26/1/2009


Υποψήφια ευρωβουλευτής η κόρη του προέδρου της Ρουμανίας
(το ένα της προσόν)


Συνολικά 785 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν από τις κάλπες που θα στηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερο από έξι μήνες. Μία έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις, πριν καν διασχίσει για πρώτη φορά το πάρκο Λεοπόλντ, που οδηγεί στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μην πάει ο νους σας σε καινοτόμες πολιτικές θέσεις ή πρωτότυπες απόψεις. Η Έλενα Μπασέσκου διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο γοητευτικής παρουσίας που έχει αναδείξει ποτέ ο θεσμός των ευρωεκλογών, από την καθιέρωσή του το 1979 μέχρι σήμερα.

«Μα πώς είναι τόσο σίγουρη για την εκλογή της;», θα αναρωτηθεί ένας καλόπιστος αναγνώστης. Πέρα από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, η 26χρονη Ρουμάνα διαθέτει άλλο ένα ισχυρό διαβατήριο για τις Βρυξέλλες: Ο πατέρας της, Τραϊάν, είναι ο πρόεδρος της χώρας και ηγετική φυσιογνωμία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Μη με ρωτήσεις κι εσύ αν θα εκλεγώ λόγω του ονόματος που έχω! Στις ΗΠΑ, κανείς δεν έλεγε ότι ο Μπους ήταν παιδί του πατέρα του». Έχοντας έρθει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για το συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Μπασέσκου γνωρίζει καλά ποια είναι η πρώτη ερώτηση που πιθανότατα θα της θέσει ένας δημοσιογράφος. Το αίτημα γίνεται σεβαστό. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της.

«Οι παπαράτσι με κυνηγούν όπου σταθώ και όπου βρεθώ. Κάθε μέρα βλέπω το πρόσωπό μου στις εφημερίδες. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την ιδιωτική μου ζωή. Μόνο τα τρία χρόνια που ήμουν στην Ουάσιγκτον (σ.σ.: σπούδασε οικονομικά) ζούσα απολύτως φυσιολογικά», λέει με μια μικρή δόση μελαγχολίας.

Η ίδια, βέβαια, δεν είναι ακριβώς ο τύπος του ανθρώπου που αποφεύγει μετά μανίας τα φλας της δημοσιότητας. Κάθε άλλο, μάλιστα. Εργαζόμενη ως μοντέλο από τα 16 της χρόνια, έχει περπατήσει στις πασαρέλες του Παρισιού και του Μιλάνου και έχει γίνει το πρόσωπο σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες.

Η δε σχέση της με το γιο επιφανούς στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και διαπρύσιου επικριτή του πατέρα της έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές το ρουμανικό Τύπο. «Μη μου το θυμίζεις αυτό! Η σχέση μας έχει περάσει από χίλια κύματα, αλλά είμαστε ακόμα μαζί. Μέχρι και ο πατέρας μου στην αρχή με πίεζε να χωρίσω». Και τώρα; Τώρα πια ο κ. Μπασέσκου το αντιμετωπίζει με χιούμορ. «Κάτι ήξερα που σε βάφτισα Έλενα», λέει στη μικρή κόρη του. «Είσαι πηγή προβλημάτων, όπως η μυθική Ελένη της Τροίας!».

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η «Ελένη της Κοστάντζα» (σ.σ.: τόπος καταγωγής της) θα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών. «Τα επόμενα 4!», με διορθώνει. «Το 2013 θα επιστρέψω στο Βουκουρέστι για να θέσω υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές».

Στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας, ένα νέο πρόσωπο ήρθε για να μείνει. Κι όπως όλα δείχνουν, δεν θα δυσκολευτεί να το κάνει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: