Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Έντιμη συνεργασία




Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 20/6/2012


Θα έχουμε, επιτέλους, κυβέρνηση, συγκροτούμενη από τρία κόμματα ευρωπαϊκής προοπτικής, τα οποία -ευτυχώς- έχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις. Στις αντίξοες συνθήκες, που έχει βυθιστεί η καθημερινότητά μας, καμία «μονοκόμματη» ή «μονοκομματική» πολιτική δεν θα μπορούσε να επιδείξει την ευαισθησία που χρειάζεται η επούλωση των μνημονιακών τραυμάτων όσο η ρεαλιστική σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Παρά τις πιέσεις των ΜΜΕ, παρά τις χθεσινές «μαντείες» και τις «προφητείες» των δελτίων των οκτώ, οι συναντήσεις, χθες, των ηγετών αλλά και των επιτελών τους δεν αφορούσαν εκείνους που θα κληθούν να ορκιστούν ως υπουργοί. Καταλαβαίνει κανείς γιατί τα ΜΜΕ «επενδύουν» στην τηλεθέαση των προσώπων: Η επιλογή τους είναι σημαντική γιατί αποτελεί το πρώτο δείγμα της έντιμης συνεργασίας των τριών κομμάτων. Σημαντικότερο όμως είναι ότι οι τρεις αρχηγοί δεν επέτρεψαν διαρροές -«για να μη γίνει καμία στραβή», όπως μου είπε ένας εξ αυτών- δουλεύοντας σε ένα πλαίσιο συνευθύνης στα βασικά σημεία που ενώνουν τους χώρους τους, όπου πρέπει να θεμελιωθεί το στέρεο οικοδόμημα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Καίριο σημείο είναι ότι συναποφάσισαν να μην υπάρξουν στην κυβέρνηση πολιτικά πρόσωπα που έχουν προκαλέσει με την πολιτική ή προσωπική τους δημόσια θητεία τους Πολίτες. Να μην υπουργοποιηθούν εκείνοι που συγκρούστηκαν, προπηλάκισαν, ειρωνεύτηκαν την κοινωνία, που έδειξαν αναλγησία, εμφανιζόμενοι μνημονιακότεροι του Μνημονίου. Ακόμη, να μην υπουργοποιηθούν όσοι έχουν φθαρεί από την πολύχρονη παραμονή τους στο κοινοβουλευτικό προσκήνιο ή άλλοι για τους οποίους υπήρξαν, έστω και υπόνοιες, εμπλοκής σε σκάνδαλα που ταλαιπώρησαν το δημόσιο βίο της χώρας.

Μία ανακύκλωση των «γνωστών υπόπτων» είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, μετά τη σκληρή αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Θα έδειχνε τουλάχιστον ασέβεια προς τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε από την κάλπη.

Η τριμερής συγκρότηση της κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο ουσιώδες μήνυμα προς τους καθημαγμένους Πολίτες αλλά και προς τους εταίρους μας. Είναι άλλο μέγεθος η εκπεφρασμένη βούληση μιας μερίδας του ελληνικού λαού και άλλη βαρύτητα έχει όταν αυτή συγκροτείται από κόμματα με διαφορετικές αφετηρίες, ποικίλους αγώνες, ξεκάθαρες ιδεολογικές αρχές.

Αν στα προηγούμενα προσθέσουμε και το μέγεθος του Υπουργικού Συμβουλίου, νομίζω ότι έχουμε τις περισσότερες ψηφίδες που θα απαρτίζουν την εικόνα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά: Γιατί δεν θέλουμε να δούμε έναν εσμό υπουργών, υφυπουργών που να ισούται με το ήμισυ των μελών των τριών κομμάτων. Φτάνει πια. Κυβερνήσεις των πενήντα και εξήντα υπουργών και ποικιλώνυμων υφυπουργών ανήκουν στο παρελθόν. Υπουργοί-υφυπουργοί δεν μπορεί να ορίζονται ανά εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με την προσωπική σχέση τους με την ηγεσία ή με τη θέση που εξελέγησαν στα ψηφοδέλτια. Μια κυβέρνηση τριάντα προσώπων -και σε επόμενη φάση είκοσι δύο- θα είναι το πρώτο μήνυμα της πραγματικής ΑΛΛΑΓΗΣ πολιτικού ήθους που περιμένει ο Πολίτης. Και πρέπει να το έχει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: